Nieuws

Groningers rijkste inwoners van Nederland?

Aardgas zorgt voor inkomstenstroom

vrijdag 25 februari 2011
Groningers rijkste inwoners van Nederland?

Groningen staat niet direct bekend als een uitzonderlijk rijke provincie. Zowel de woningmarkt als de bedrijvigheid hebben concurrentie uit de doorgaans florerende Randstad. Desondanks is Groningen een rijke provincie. Onderzoeksbureau Eurostad becijferde dat Groningers zich de rijkste inwoners van Nederland kunnen noemen. Het inkomen per inwoner behoort zelfs tot de hoogste in Europa. Massaal de Randstad verlaten en een woning zoeken in het hoge noorden dan maar?

Voorheen was Utrecht de rijkste regio van het land. Utrecht is nu tweede en Noord-Holland neemt de derde plaats in beslag. De rijkste inwoners van Europa bevinden zich in Londen, aldus Eurostad.

Appels met peren
Eind 2010 bleek uit onderzoek dat het Groningse Pekela de armste gemeente van Nederland is. Maar liefst vier plaatsen in dezelfde regio kwamen voor in de top-10 van armste gemeenten.
Deze uitslag is lastig te rijmen met de nieuw verworven status van rijkdom. Het verschil is te verklaren door de wijze van onderzoek. Eurostad meet de 'totale economische activiteiten' in een bepaalde omgeving. Onderdeel van de meting zijn onder andere de inkomsten uit het winnen van aardgas. Deze aardgasbaten worden aan de provincie Groningen toegekend. Aangezien het aantal inwoners relatief klein is, verhoogt dit de economische activiteit per inwoner aanzienlijk. In tegenstelling tot het CBS laat Eurostad het daadwerkelijke gezinsinkomen buiten beschouwing. Hiermee is het verschil direct boven tafel. Dat er in de provincie als geheel aardgas wordt gewonnen, is voor de bewoners zelf van weinig nut. Zeker niet wanneer zaken als lonen en huizenprijzen achterblijven bij andere regio's. 

Top-10
Onderstaand volgt de top-10 van plaatsen die Eurostad als de meest welvarende beschouwt.

1. Londen
2. Luxemburg
3. Brussel
4. Hamburg
5. Praag
6. Île de France (streek in Frankrijk)
7. Southern & Eastern (Ierland)
8. Groningen
9. Oberbayern (Duitsland)
10. Stockholm

In Londen en Luxemburg zijn veel financiële partijen gevestigd, wat veel economische activiteit met zich meebrengt. Ook nummer drie is te verklaren gezien de actieve rol die Brussel speel in politiek Europa. 

De verhuisdozen kunnen vooralsnog in de kast blijven, direct naar Groningen verhuizen vanwege de rijkdom ter plaatse lijkt overdreven. Wie toch wil verkassen, kan volgens CBS-cijfers het best richting Wassenaar of Bloemendaal trekken. Het bijbehorende bovengemiddelde gezinsinkomen is echter niet bij de verhuizing inbegrepen…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie