Nieuws

Chinese renteverhogingen stuwen spaar- en hypotheekrente

Hamburgers en cola helpen aandelenbeurs omhoog

woensdag 9 februari 2011
Chinese renteverhogingen stuwen spaar- en hypotheekrente

Wereldwijd zijn beleggers goedgeluimd. Ook in Nederland stijgt de beurs gestaag en schommelt deze rond het hoogste punt sinds september 2009. Van de door veel marktdeskundigen voorziene daling is nog niets te merken. Reden voor het optimisme zijn de winstcijfers van bedrijven. Bijvoorbeeld de welbekende fastfoodketen verkocht in januari van dit jaar meer hamburgers dan verwacht.

Aangezien de McDonald's wereldwijd actief is, hebben positieve winstcijfers niet alleen effect in het land waar de onderneming een beursnotering heeft. Hetzelfde geldt voor Coca Cola. De maker van het zoete drankje zag in het laatste kwartaal van 2010 wereldwijd 6 procent meer frisdrank over toonbank gaan dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Nederland positief
Op eigen bodem was het staalproducent ArcelorMittal die goede sier maakte. Na de winstcijfers over het vierde kwartaal van 2010 steeg het aandeel van de onderneming met meer dan drie procent. Arcelor ziet de vraag naar wereldwijde vraag naar staal toenemen. Staal wordt gebruikt in allerlei productieprocessen en de vraag ernaar is dan ook een goede indicatie voor de stand van de wereldeconomie.

Chinezen groeien te hard
Vooral Aziatische landen laten een indrukwekkende groeispurt zien. Die onstuimige groei heeft echter ook een schaduwzijde. Door de stijgende vraag, worden grondstoffen en daarmee producten en voedsel duurder. Naast de concurrentiepositie kan dit ook de koopkracht van de minder welvarende Chinezen aantasten. Een werknemer van een fabriek heeft er namelijk weinig aan wanneer zijn loonsverhoging niet voldoende is om stijgende kosten voor het levensonderhoud te compenseren.
Om de groei binnen de perken te houden, verhoogt de Chinese regering wederom de rente. De derde renteverhoging binnen een periode van vier maanden. Chinese consumenten en bedrijven maken door de renteverhoging meer kosten bij het aangaan van een lening en worden zuiniger. Op de aandelenbeurzen temperde deze renteverhoging de feestvreugde. Beleggers zullen in de komende tijd rekening moeten houden met meer maatregelen van met name de Chinese en Indiase overheid. Naast dit effect sluimert ook de nog steeds weinig stabiele financiële situatie van de Spaanse en Ierse overheid en is de rust in en rondom Egypte nog altijd niet weergekeerd. Kortom, ondanks de goede vooruitzichten van bedrijven dienen beleggers op hun qui-vive te zijn.

Spaarrente en hypotheekrente omhoog
De richting van de hypotheekrente is al sinds eind vorig jaar opwaarts. De renteverhogingen in landen als China zijn een belangrijke oorzaak. In Amerika en Europa zijn de door de centrale banken vastgestelde rentes bijzonder laag. In tegenstelling tot de Chinezen zijn Westerse overheden juist beducht voor het verhogen van de rentestanden. Het stimuleren van de economie speelt een grotere rol dan het beteugelen van de inflatie. Ondanks de voorzichtige houding is op termijn een renteverhoging in deze regio's onvermijdelijk.

Deze geleidelijke renteverhogingen door overheden hebben tot gevolg dat geld 'duurder wordt'. De stijgende lijn van de hypotheekrente in Nederland blijft, kortstondige dalingen daargelaten, van kracht. Beter voor de portemonnee is dat indirect ook de spaarrente mee zal stijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie