Nieuws

Afrikaanse onrust slaat over op aandelenbeurzen

Aandelen maken plaats voor olie en goud

vrijdag 25 februari 2011
Afrikaanse onrust slaat over op aandelenbeurzen

Lange tijd hebben beleggers zich weinig aangetrokken van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Toen na Egypte ook Libië volgde, was dit in eerste instantie nauwelijks terug te zien in de koersen van aandelen. Nu duidelijk is dat dictators als Khadaffi hun positie met veel geweld verdedigen, is de paniek alsnog overgewaaid naar de beurzen. Beleggers ruilen aandelen in voor olie, goud en andere 'veilige' beleggingen.

In een eerder verschenen artikel, werd het risico van dalende aandelenbeurzen en een stijgende olieprijs beschreven. Inmiddels is dit een feit. In navolging van Amerikaanse daalde ook de Nederlande aandelenbeurs (de AEX).

Olie bepaalt de richting
De olieprijs is omhoog geschoten in de afgelopen weken, met meerdere procenten per dag. Libië heeft een grote voorraad aan olie en door de onrust ligt de export daarvan gedeeltelijk stil. Bovendien zijn beleggers bang dat de onrust overslaat naar landen als Saudi-Arabië. Landen die primair bepalend zijn voor de olieproductie. Het aanbod aan olie neemt af en de olieprijs staat door deze ontwikkelingen op het hoogste punt sinds oktober 2008. De autoriteiten van Saudi-Arabië geven aan dat ze de olieproductie op kunnen voeren wanneer dat nodig is. Vooralsnog hebben deze uitspraken weinig effect op de verhitte beleggers.

De hoge olieprijs is zorgwekkend voor beleggers die hun geld in aandelen steken. De kosten die bedrijven maken bij het produceren en transporteren van producten stijgen. Dit gaat ten koste van de winst. Deze afnemende winst is uiteindelijk terug te zien in dalende aandelenkoersen. Daarnaast bestaat het gevaar dat ondernemingen door deze stijgende kosten voorzichtiger te werk gaan en hierdoor de eocomische groei afremmen. Anderszijds is de stijgende olieprijs ook een kans voor beleggers. In het 'zwarte goud' zelf kan ook belegd worden. Hierbij profiteert de belegger juist van de waardestijging. Dit is echter niet zonder risico. De olieprijs is op dit moment weinig stabiel en tegenover een potentiele grote winst, staat het risico op een terugval wanneer de olieproductie wordt opgevoerd of wanneer het Midden-Oosten tot rust komt.

Goud in plaats van aandelen
De Nederlandse aandelenbeurs levert sinds vorige week, mede door de exploderende olieprijs,  enkele procenten in. Positief nieuws over resultaten van bedrijven kan het tij niet keren. Naast olie ruilen beleggers hun aandelen in voor goud, zilver en andere grondstoffen. Met name goud en zilver worden gezien als relatief veilige beleggingen die hun waarde behouden in crisistijd.

Een verdere daling van de aandelenbeurzen is onvermijdelijk wanneer het geweld overspringt naar meer landen. Nu in aandelen stappen lijkt dan ook riskant. Wie zich enig risico kan veroorloven, slaat toe op het moment dat de onrust afneemt. Wanneer de rust terug is, staan beleggers ongetwijfeld weer in de rij om hun olie en goud in te ruilen voor de aandelen die ze eerder van de hand deden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie