Nieuws

VIP-uitvaart of uitvaartmuziek downloaden bij verzekeraar

Grafstemming bij uitvaartverzekeraars verdwijnt

maandag 3 januari 2011
VIP-uitvaart of uitvaartmuziek downloaden bij verzekeraar

Uitvaartverzekeraar Dela startte onlangs een online muziekwinkel. Variërend van € 0,99 tot € 1,98 per nummer kunnen bezoekers hun favoriete 'uitvaarttoppers' downloaden. Hiermee is Dela niet de enige uitvaartverzekeraar die haar dienstenpakket vergroot. Lang niet altijd is echter duidelijk of er ook daadwerkelijk behoefte is aan een dergelijke uitbreiding. Zeker is wel dat de uitvaartverzekeraars op zoek zijn naar mogelijkheden hun inkomsten te vergroten. Minder aandacht wordt geschonken aan de hogere kosten van een uitgebreide begrafenis of crematie en de hogere verzekeringspremie die dit tot gevolg heeft. 

 
Ook uitvaarverzekeraar Monuta biedt voor ieder wat wils. Zo kan gekozen worden voor een VIP-uitvaart. Ideaal voor degenen die deze aarde niet ongemerkt willen verlaten. De VIP- uitvaart heeft veel weg van een compleet evenement inclusief champagne, sushi en een rij stijlvolle volgwagens. Wie overigens de standaard uitvaartauto zat is, kan bij Yarden kiezen voor de speciale uitvaartmotor. Eenmaal aangekomen kunnen de nabestaanden genieten van onder meer een heerlijke Franse kaasplateau en kippenpootjes voor bij de champagne, whisky of cognac. Indien gewenst wordt de ceremonie op youtube gezet voor de digitale beleving. 

Nadruk op luxe uitvaart
Uiteraard is de manier waarop we afscheid willen nemen van het leven persoonsgebonden en kan iedereen gelukkig zelf de keus maken. Op de websites van de verzekeraars zijn het echter de uitgebreide varianten waar de nadruk op wordt gelegd. De extra kosten die dit met zich meebrengt zijn daarentegen nauwelijks vindbaar. Een sobere uitvaart kost rond de € 4.000, een reguliere uitvaart circa € 7.000, overigens exclusief grafsteen. Dit bedrag loopt al snel op naarmate de wensen exclusiever worden. Bijvoorbeeld drie volgauto's laten rijden kost circa € 450. Wie een stoet bijzondere auto's wil laten rijden, dient rekening te houden met een paar honderd euro extra. Al met al kunnen de kosten oplopen tot € 15.000. 
 
Hogere verzekeringspremie
De kosten voor een uitvaartverzekering hangen grotendeels af van de leeftijd van de verzekerde. Zo bedraagt de (levenslange) premie circa € 6 euro per maand voor iemand van 30. Hierbij gaat het om een vrij sobere uitvaart. De premie is meer dan het dubbele bij een uitvaart die ver afwijkt van de standaard. De premie loopt overigens snel op bij het instappen op hogere leeftijd.

De verzekerde kan er voor kiezen om bij overlijden een bedrag te ontvangen waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. Een andere optie is een verzekering in natura, waar in geval van overlijden geen bedrag wordt uitgekeerd maar de uitvaart rechtstreeks door de verzekeraar wordt geregeld.
 
Bedenkelijk
Niet iedereen staat te springen om poespas tijdens de uitvaart van een dierbare. Vooral mensen met een religieuze achtergrond hebben het moeilijk met deze ontwikkeling. Niettemin blijkt dat uitvaartverzekeraars de sobere uitvaart in de ban hebben gedaan. In de uitvaartbranche wordt zelfs geëxperimenteerd met kisten waarop aan de buitenzijde voorstellingen zijn afgedrukt. Zo is het voor voetbalsupporters tegenwoordig al mogelijk om in een kist begraven of gecremeerd te worden waarop het logo van hun club  is aangebracht (Later hierover meer). Meer info via de digitale antwoordkaart. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie