Nieuws

Uitvaartbranche springlevend

“De één z’n dood de ander z’n brood”

woensdag 19 januari 2011
Uitvaartbranche springlevend

Na jarenlang in de taboesfeer te hebben verkeerd, lijken uitvaarten en uitvaartorganisaties terug in de belangstelling van vele mensen. Of het komt omdat veel mensen tot de ontdekking komen dat ze te laag verzekerd zijn of dat de toenemende vergrijzing van de Nederlandse bevolking een rol speelt, is niet duidelijk. Een feit is dat uitvaartorganisaties uit de kast komen en zich veel meer manifesteren dan vroeger. Zo gaan loondienstagenten van uitvaartinstituut Yarden de komende tijd zelfs op de colportagetoer en kan er via de nieuwe organisatie uitvaartkistprint.nl tegenwoordig een prachtig bedrukte doodskist worden aangeschaft.

Ook de verzekeringsbranche wordt steeds ludieker. De Friese verzekeringsmaatschappij FBTO, onderdeel van de Achmeagroep maakt met plezier reclame voor haar overlijdensverzekeringen. Op drie billboards worden mensen die de Amsterdamse wijk De Pijp verlaten attent gemaakt op een klein bord met het spreekwoord "U gaat De Pijp uit!" Volgens de verzekeraar heeft deze kleinschalige ludieke vorm van reclamevoeren meer impact op het publiek dan uitingen via de massamedia.

Persoonlijk bedrukte kist
Guus Ortgiess, van vormgeversbedrijf "Go Creative" heeft een nieuw concept ontwikkeld waarbij simpele kisten kunnen worden beplakt met een voor de familie van de overledene unieke fotoprint. De kist waarin de overledene zijn of haar laatste reis beleeft, kan dan worden voorzien van sfeerbeelden, die passen bij levensstijl of persoonlijkheid van de overledene.

Volgens Ortgies is er een toenemende trend te bespeuren waarin mensen de uitvaart een persoonlijke uitstraling willen meegeven. Het 'Memory Of Live' concept, zoals de productie van beeldende kisten wordt genoemd, brengt die persoonlijke uitstraling letterlijk en figuurlijk in beeld door middel van fotoprints op en rondom de uitvaartkist. De prints zijn in ecologisch verantwoord afbreekbaar papier en worden geleverd inclusief een standaard uitvaartkist. De bedrukte standaardkist is in veel gevallen goedkoper en heeft in een aantal gevallen een betere impact dan een kist van een peperdure houtsoort.

Diverse beeltenissen
Op www.uitvaartkistprint.nl is een beeldbank te vinden met honderden foto's die op dit moment al te  gebruiken zijn voor het 'bekleden' van de uitvaartkist. Foto's zijn gerubriceerd in verschillende categorieën als natuur, steden, sport, cultuur, hobby's en andere vormen van vrijetijdsbesteding. Persoonlijker kan het ook door in een dag op de kist een filmstrook aan te laten brengen van foto's van de overledene in alle fasen van het leven die een indrukwekkende aaneenschakeling te zien geven van zichtbare, dierbare momenten en herinneringen. Maar voor voetballiefhebbers is bijvoorbeeld ook De Kuip of de Arena etc. op de kist af te drukken

Zwaar onderverzekerd
Ook uitvaartverzekeraars hebben zich de laatste jaren wat driftiger op de markt gemanifesteerd. In de tachtiger en negentiger jaren zijn veel mensen wat slordig omgesprongen met hun uitvaartverzekering. Na de Tweede Wereldoorlog verzekerde vrijwel iedereen zich voor de kosten van een begrafenis. Die gewoonte is in de tachtiger en negentiger jaren afgenomen. Hierdoor blijken de meeste mensen zwaar onderverzekerd te zijn.

Meer belangstelling uitvaartverzekering
Sinds het begin van deze eeuw is de belangstelling voor uitvaartverzekeringen echter weer toegenomen. Of dit komt door de forse toename van het aantal ouderen of door het feit dat de naoorlogse 'babyboomgeneratie' afstormt op de AOW-leeftijd, is niet geheel duidelijk. Feit is dat veel mensen niet in de gaten hebben dat de gemiddelde uitvaart tegenwoordig aardig richting de € 10.000,- loopt. Bij onderverzekerde mensen heeft dat tot gevolg dat de achterblijvers vaak vele duizenden euro's moeten ophoesten om hun dierbare een fatsoenlijke uitvaart te kunnen bezorgen.

Huis-aan-huis
Uitvaartverzekeraar Yarden meent nu in dit grote gat te moeten springen en stuurt colporteurs onderweg die huis aan huis gaan om mensen ervan te overtuigen dat het toch zeer zinvol is om zich voor de uitvaart te verzekeren of de bestaande uitvaartverzekeringen te verhogen.

Uitvaartverzekeringen worden duurder naarmate men ermee start op latere leeftijd. Voor een pasgeboren kind betaalt men maandelijks slechts enkele euro's, terwijl voor 50-jarigen al gauw een premie moet worden betaald tussen de € 25,- en € 30,- per maand, afhankelijk van de sekse. Mensen op hogere leeftijd die veel te laag verzekerd zijn kunnen hun uitvaartkosten ook in één keer afkopen via een eenmalige koopsom. Die koopsom is afhankelijk van de leeftijd. In feite wordt hiermee de toekomstige uitvaart op voorhand al betaald. Nadere informatie over vormen van uitvaart en de kosten van het afdekken van een uitvaart kan worden aangevraagd middels de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie