Nieuws

Struisvogelpolitiek makelaarsvereniging

Huizenmarkt blijft mijlenver achter bij economie

donderdag 13 januari 2011
Struisvogelpolitiek makelaarsvereniging

De Nederlandse makelaarsvereniging NVM presenteerde donderdag de cijfers over de woningverkoop van 2010. De strategie van deze presentaties is altijd dezelfde: star optimisme ondanks alles. En de NVM-analyse van 2010 is niet anders, want de vereniging concludeert dat de huizenmarkt weer opkrabbelt. Dat zou althans blijken uit de cijfers van het laatste kwartaal van 2010. Voorzitter van de vereniging Ger Hukker spreekt jubelend van het 'Rutte-effect'. Een korte analyse van Wegwijs wijst het tegendeel uit. Het benoemen van een 'Rutte-effect' blijkt zelfs contraproductief.

Volgens de NVM was het vooral het goedkoopste deel van de markt dat in het laatste kwartaal veerkracht toonde. Een verkoopstijging van 20,7 procent voor tussenwoningen en een toename in de verkoop van appartementen van een indrukwekkende 21,6 procent. Zoals gedurende de hele crisisperiode blijven alleen de vrijstaande woningen achter, al liet zelfs de verkoop van deze huizen in de laatste maanden een plusje zien: 2,7 procent. Het verleidde Hukker tot zijn zoveelste blijde boodschap: 'de huizenmarkt krabbelt op!'

Sprinteffect
De verkoopstijging van gemiddeld 21 procent in het laatste kwartaal is overigens zeer logisch te verklaren. Vooral veel starters hebben zich gehaast om nog vóór 1 januari een koopwoning aan te schaffen omdat per die datum de maandlasten door overheidsingrijpen aanzienlijk verzwaren. Als gevolg daarvan worden de te verkrijgen hypotheeksommen in 2011 aanzienlijk lager. De makelaarsvereniging kon op zijn vingers natellen dat dit sprinteffect zou ontstaan. Het aantal extra verkochte woningen in het vierde kwartaal zal ten koste gaan van de verkoop in het eerste kwartaal van 2011. De jubeltonen van de NVM zullen daarom helaas snel voorbij zijn.

Zelfde niveau als eerste crisisjaar
Keurige rapportcijfers echter zo in de laatste maanden van 2010. Worden de cijfers opgeteld bij de eerdere kwartaalcijfers van vorig jaar, dan toont zich een heel ander beeld. De eindsprint heeft er toe geleid dat er maar net aan evenveel woningen zijn verkocht als in het eerste volle jaar van de crisis: 2009. Toen waren het er 125 duizend. In 2010 is de teller gestopt op 128.000. Dat terwijl de economie in Nederland flink is aangetrokken. Wie herinnert zich nog de rampscenario's van het Centraal Planbureau uit 2009? Nederland hoefde de komende jaren niet op groei te rekenen, zo werd gezegd, maar in 2010 waren de cijfers al weer groen. Grote broer Duitsland groeide zelfs nog nooit zo hard sinds de hereniging in 1990.

Rapport draagt verkeerde naam
De conclusie van de NVM zou dus moeten luiden: geen tekenen van herstel woningmarkt. Hoe komt voorzitter Hukker dan toch zo optimistisch? Zou hij verheugd zijn met de verkoopstijging van 2,4 procent? Dan zouden we zijn voorspelling erbij moeten pakken die hij een jaar geleden deed bij de presentatie van de verkoopcijfers van 2009. Hukker, rasoptimist, verwachtte in 2010 15 procent meer transacties dan in 2009. Hij zat er 15.750 verkochte woningen naast. Aan een voorspelling voor 2011 waagt de NVM zich niet. Klik hier voor de voorspelling van Wegwijs.

Het is betreurenswaardig dat juist een vereniging als de NVM niet eerlijk durft uit te komen hoe het er werkelijk voor staat met de woningverkoop in Nederland. De bij de vereniging aangesloten makelaars waren het afgelopen jaar verantwoordelijk voor 80 procent van alle verkopen. Als belangenbehartiger van deze makelaars heeft zij in Den Haag dus iets in de melk te brokkelen. Zolang de NVM goed weer blijft spelen, bestaat er voor de politici geen noodzaak om de werkelijke problemen aan te pakken. Door ook nog te verklaren hoe goed de politiek het doet door het optimisme te koppelen aan een verondersteld 'Rutte-effect', stelt de NVM zich tegenover haar leden op als vriend waardoor je geen vijanden meer nodig hebt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie