Nieuws

Run op pensioenwebsite overheid!

Website maakt bij velen groot pensioentekort zichtbaar

donderdag 6 januari 2011
Run op pensioenwebsite overheid!

Donderdag 6 januari opende minister van Sociale Zaken Henk Kamp  de website mijnpensioenoverzicht.nl. Een website opgericht door de Stichting Pensioenregister, een samenwerkingsverband van alle pensioenfondsen, in nauwe samenwerking met de overheid. Twee jaar is er gewerkt aan de site die in een paar muisklikken alle pensioengegevens van de gebruiker toont. De verwachtingen zijn groot: de site zal een schokgolf in werkend Nederland teweeg brengen. Het pensioen wordt hot!

De tijd waarin werknemers op hun twintigste bij een bedrijf binnenkwamen en pas op hun vijfenzestigste weer de deur uitliepen ligt ver achter ons. Het stelsel van sociale zekerheid heeft het risico van een carrièreswitch tot een minimum beperkt. Werknemers werden avonturiers die op zoek blijven naar nieuwe uitdagingen in hun werk. Niets mis mee, maar funest voor de inzichtelijkheid van het inkomen na pensionering. Twee jaar ingelegd bij het metaalfonds, drie jaar bijgedragen aan het ABP en nog wat andere bedrijfstakfondsen en voila: het overzicht is compleet zoek. Elk pensioenfonds stuurt eenmaal jaarlijks een eigen tussenstand, maar in elkaars gegevens kijken ze niet.

AOW meegenomen
De website mijnpensioenoverzicht.nl controleert alle pensioenfondsen in Nederland om te zien of de gebruiker daar ooit geld heeft ingelegd. Alle gevonden aanspraken worden in één overzicht gezet, zodat meteen duidelijk wordt op hoeveel geld er over is wanneer de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Bovendien combineert de site de gegevens van de pensioenfondsen met het geld dat binnenkomt uit de AOW, zo is er een precies maandbedrag zichtbaar. Uitkeringen uit bijvoorbeeld persoonlijke koopsompolissen worden niet meegenomen.

Schok
Mensen bewust maken van het belang van een fatsoenlijk pensioen is altijd al een grote uitdaging voor financieel adviseurs. Het speelt meestal in de verre toekomst maar kost nu al geld. Geld dat op het oog beter gebruikt kan worden, zeker in een levensfase met bijvoorbeeld opgroeiende kinderen en verhuizingen. Het overzicht zal voor veel mensen een schok zijn wanneer ze hun ware pensioeninkomen zien. Pensioenadviseurs die al jaren hameren op meer bewustzijn verwachten de komende weken en maanden een grote stroom mensen die zich beter wil voorbereiden op hun oude dag.

Stoffig? Hip!
Het is een stuk aantrekkelijker om aan een doel te werken als het resultaat meteen zichtbaar is. Hoe zou een spaarrekening zijn als je maar eens per jaar inzicht krijgt in wat er op staat? De pensioenwebsite is daarom een flinke stap voorwaarts. Zodra meer mensen met hun pensioen bezig zijn, zullen ook bedrijven daar positief op inspelen. Initiatieven als Brand New Day laten zien dat de oude dag ook op een frisse en klantvriendelijke manier benaderd kan worden.

Overigens is het moment waarop de website gelanceerd wordt toevalligerwijs uitstekend. 65 jaar geleden werden in het eerste halfjaar dik tweemaal zoveel kinderen geboren als normaal. De komende maanden gaat het eerste deel van deze naoorlogse geboortegolf met pensioen.

De pensioenfondsen kregen de afgelopen maanden dreun na dreun. Veel Nederlanders maakten zich zorgen, maar konden moeilijk de situatie op hun persoon betrekken. Juist door die slechte inzichtelijkheid. Inmiddels zijn de pensioeninstellingen weer wat opgekrabbeld en kan iedereen dus meteen zien hoe hij of zij er voor staat. Voor veel werknemers zal het uiteindelijke pensioen behoorlijk tegenvallen. Meer informatie, bijvoorbeeld over eventueel noodzakelijke aanvulling op het pensioen,  kan aangevraagd worden via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie