Nieuws

Nederlandse beleggers worden positiever

Portugezen temperen enthousiasme op beurs

maandag 10 januari 2011
Nederlandse beleggers worden positiever

De aandelenbeurzen hebben het vorige jaar met een eindsprint afgesloten. Het nieuwe jaar begint daarentegen moeizamer. Cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en Portugese problemen temperen de feestvreugde. Toch ziet voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (FED), Ben Bernanke, het positief in. Hij geeft aan dat consumenten meer uitgeven en dat ook de bestedingen van bedrijven toenemen. Belangrijke gegevens omdat deze bestedingen de motor zijn achter de groei van de economie. Nederlandse particuliere beleggers zijn de laatset weken ook een stuk positiever.

Ook Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), geeft aan dat het herstel van de wereldeconomie aanhoudt. Trichet stelt dat de economie 'het vermogen bevestigt' beter te presteren dan de voorspellingen.

Zorgkindje Portugal
Na een aardige start op de aandelenbeurzen in 2011 zorgde, niet voor het eerst, Portugal voor onzekerheid en een daling van de koersen. Onduidelijk is of de Portugese overheid het enorme overheidstekort kan beteugelen. Tot nu toe ontkennen de Portugezen zelf dat hulp vanuit de EU nodig is. Deze stellige bewering staat echter niet garant voor het daadwerkelijk uitblijven van problemen. Eerder gaven ook Griekenland en Ierland te kennen het wel alleen af te kunnen. De realiteit bleek anders en deze landen accepteerden uiteindelijk financiële steun uit het speciaal daarvoor opgezette noodfonds.

Landen gaan niet graag door de knieën voor extra financiële steun vanuit Europa. Dat zorgt meteen voor een vorm van onder curatele stelling. Duidelijk is dat de aandelenbeurzen de ontkenning van hulpvraag vanuit Portugal met een korreltje zout nemen. De Nederlandse beurs, die de laatste tijd flink op stoom is, doet mede door de onzekerheid in de eurolanden een stapje terug.

Nederlandse belegger optimistischer
De stijgende aandelenkoersen in december 2010 hebben het vertrouwen onder Nederlandse beleggers goed gedaan. Het periodieke onderzoek van ING brengt een hogere verwachting van de economische groei en de resultaten van de beleggingen aan het licht. Wellicht dat de stijging van de AEX in december het vertrouwen onder beleggers vleugels heeft gegeven. Van de deelnemers verwacht 51 procent een verbetering van de economische situatie. Bijna de helft verwacht ook een waardestijging van zijn of haar beleggingen, waarbij beleggen in de energiesector als meest lucratief wordt gezien.

In de afgelopen maanden waren het met name overheidsproblemen die beleggers weer aan de crisis herinnerden. De problemen in Portugal kunnen op korte termijn de aandelenkoersen naar beneden drukken. Voor de lange termijn ziet het er voor aandelen desondanks gunstig uit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie