Nieuws

Naast goud ook graan, olie en zilver in trek

Als particuliere belegger profiteren van prijsstijging grondstoffen

maandag 17 januari 2011
Naast goud ook graan, olie en zilver in trek

Het hamsteren van goud is niet alleen meer voorbehouden aan partijen met schimmige advertenties in dagbladen. Zelfs de juwelier in het winkelcentrum neemt graag uw oude sieraden over tegen 'gegarandeerd de hoogste prijs per gram'. Ook  minder gangbare metalen als koper zijn in trek. Zelf dusdanig dat treinleidingen een populair object zijn bij koperdieven, die deze soms met gevaar voor eigen leven demonteren. De verzamelwoede is een gevolg van de voortdurend stijgende prijzen van grondstoffen.

In 2010 is de prijs van onder andere goud, zilver en koper in 2010 met soms tientallen procenten gestegen. Door onzekerheid over de wereldeconomie en problemen bij overheden zochten beleggers hun toevlucht tot edelmetalen, die als meer waardevast gezien worden in onzekere tijden. Ook de prijzen van landbouwproducten als graan, tarwe en mais zijn fors gestegen.

Verdere waardestijging verwacht
Verwacht wordt dat in 2011 de prijzen van grondstoffen verder zullen stijgen. Onder andere de Rabobank bracht onlangs een rapport uit waarin gesteld wordt dat de prijsrally nog niet voorbij is. Voor bijvoorbeeld graan wijst de bank op de toenemende vraag in snelgroeiende landen als China en de beperkte mogelijkheden om aan de groeiende vraag te voldoen. Ook de vraag naar olie stijgt en zal, zeker wanneer de economie verder aantrekt, in waarde toenemen.

Als particulier profiteren van prijsstijgingen
Dat de prijs van graan en olie nog kan stijgen, heeft niet alleen duurder brood en nog duurdere benzine tot gevolg. Particuliere beleggers kunnen ook profiteren van de prijsschommelingen door te beleggen in de grondstoffen. Het in de schuur opslaan van graan of olie is geen handige optie. Beleggers kunnen bij nagenoeg iedere bank investeren in zogenaamde trackers. Dit is een instrument die de prijs volgt van een grondstof of andere belegging. De belegging is de onderliggende waarde en de tracker doet niets anders dan meestijgen of dalen.
 
Hoog risico
Beleggen in één specifieke grondstof brengt een hoog risico met zich mee. De prijs varieert sterk per periode en is van veel factoren afhankelijk. Tegenover een hoog rendement staat het risico van een stevige daling. Een stijgende olieprijs kan bijvoorbeeld afgeremd worden wanneer de Opec (samenwerkende landen die verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de wereldproductie van olie) besluit om de olieproductie op te voeren. Er komt in dat geval meer aanbod waardoor de prijs daalt. In plaats van beleggen in één type grondstof is het mogelijk te beleggen in trackers die de waarde van meerdere grondstoffen tegelijk volgen. De waardedaling van de ene grondstof kan dan worden opgevangen door de stijging van de andere. Ook hierbij blijft er risico bestaan maar deze neemt af door de spreiding.

Wie op safe wil spelen doet er goed aan zijn of haar geld op de spaarrekening te laten staan. Spaarders die geen genoegen nemen met de lage spaarrente kunnen, naast het beleggen in aandelen van bedrijven, ook beleggingen in grondstoffen overwegen. Volgende week volgt een artikel waar nader wordt ingegaan op trackers, die steeds populairder worden in beleggingsland.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie