Nieuws

Levert sparen weer wat op in 2011?

Strenge bankregels gunstig voor spaarrente

vrijdag 7 januari 2011
Levert sparen weer wat op in 2011?

Spaarders zagen hun vermogen in de afgelopen twee jaar slinken. Paradoxaal, maar het was waar. De gemiddelde rentevergoeding van amper 2 procent werd bij meer vermogende spaarders grotendeels opgeslokt door de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Wat overbleef was voer voor de inflatie. Wegwijs voorspelt stijgende beurskoersen in 2011, maar wat mag de spaarder verwachten in het nieuwe jaar? Klimt de spaarrente weer richting de torenhoge tarieven van 5,25 procent uit de zomer van 2008 of blijft het inleveren geblazen?

Verschillende banken, waaronder spaarmolochs als ING en Rabobank, hebben hun voorspelling over de tarieven al uitgesproken. Hun verwachting: stijgende rentevergoedingen. Een vrij makkelijke gok. Veel lager dan nu het geval is kan bijna niet. De hoogte van de spaarrente hangt samen met de geldmarktrente. Alhoewel deze in de afgelopen twee maanden de stijgende lijn heeft onderbroken, is de verwachting dat de geldmarktrente op langere termijn de weg opwaarts  weer zal vervolgen. De spaarrente volgt in dat geval die lijn.    

Inflatie verpest feestje nu al
Goed nieuws dus voor de spaarder. Minder goed nieuws voor de spaarder is de stijgende inflatie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde donderdag het inflatiecijfer van de maand december: 1,9 procent. Ruim een half procent hoger dan in de maand november. Hoofdverantwoordelijk voor de oplopende inflatie zijn de gestegen energieprijzen. En handelaren verwachten met het economisch herstel een nog sterkere vraag naar energie. De opwaartse druk op de inflatie is dus nog niet weggenomen. De rente op spaargeld moet nog in de eerste versnelling.

Nieuwe strengheid gunstig
Sinds de kredietcrisis banken behoorlijk uit het lood sloeg, zijn de Europese toezichthouders bezig met het opstellen van nieuwe regels voor financiële instellingen. Strengere regels vooral. Zo moeten banken veel meer geld achter de hand houden om klappen op te vangen. Extra geld wat opgehaald kan worden door spaarders aan zich te binden. De strijd om de spaarder kan dus beginnen. En meer concurrentie op de spaarmarkt betekent hogere rentetarieven.

Klanten Leaseplan leveren veel in
Zoals voorspeld is Leaseplan vanaf het nieuwe jaar een gewone spaarbank geworden. De voorwaarden van de bank die nog geen jaar in Nederland opereert werden aangepast en direct lagen de tarieven een dik half procent lager dan vorig jaar. Daarmee gedraagt Leaseplan zich net als andere banken jarenlang hebben gedaan bij de introductie van nieuwe spaarproducten: beginnen met een hoge rente om snel veel nieuwe klanten te trekken, maar eenmaal binnenboord gaan de tarieven weer razendsnel omlaag.

Sparen levert in 2011 dus waarschijnlijk wel meer op dan in 2010, maar door de meestijgende inflatie wordt dat verschil meteen weer tenietgedaan. Andere opties voor het wegzetten van vermogen zijn rendabeler. Belangrijk is vooral om nu geen langlopende termijndeposito's af te sluiten. De kans is namelijk groot dat het tarief voor het twee jaar vastzetten van het spaargeld binnen afzienbare tijd al is bijgehaald door het tarief voor vrij opneembaar spaargeld.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie