Nieuws

Internetvergelijker: ‘wij schieten tekort’

Online verzekeren nog ver achter bij regulier advies

donderdag 20 januari 2011
Internetvergelijker: ‘wij schieten tekort’

Een beetje vreemd is het wel. Zorgweb, het bedrijf dat de data levert waarmee online premievergelijkers als Independer en Verzekeringssite werken, zet grote vraagtekens bij de waarde van de uitkomst die deze websites bieden.  In een interview met het Nederlands Dagblad zegt directeur Egbert Kraal:  "Wie eisen stelt aan een nieuwe zorgpolis, heeft niet veel aan de prijsvergelijkers op internet." Indirect zegt de directeur daarmee dat de tienduizenden klanten van de internetvergelijkers die in december een nieuwe zorgpolis zochten een ondermaats advies kregen.

Volgens Kraal is het de verdienste van internetvergelijkers dat ze consumenten een beter inzicht hebben gegeven in verzekeringen, maar houdt het daar ook wel op. Kraal vindt dat de websites "een volgende stap moeten maken." Volgens hem betrekken ze momenteel vaak lang niet alle polissen in hun vergelijking en missen ze bijvoorbeeld belangrijke informatie over kortingen op collectieve contracten. Het is niet verwonderlijk dat Kraal de websites oproept tot een volgende stap, aangezien zijn bedrijf deze extra informatie met liefde en winst zal leveren. Toch legt hij wel degelijk de vinger op een zere plek.

Vergelijker geeft geen advies
Een zorg- of gezinsverzekering is geen opsomming van voorwaarden en dekkingen en allerminst een massaproduct. Goed verzekerd zijn betekent dat de verzekering past bij de situatie of levensfase waarin iemand zich bevindt. De vergelijkingen die op de websites gemaakt worden, zijn geautomatiseerd en hebben amper betrekking op de aanvrager. De vergelijkers erkennen ook dat de uitkomsten van hun zoekopdrachten geen advies zijn, maar enkel een vergelijking waar de klant uiteindelijk zelf zijn keuze uit kan maken. Het is een teken aan de wand dat nu juist de leverancier van deze gegevens zegt dat deze uitkomsten niet alleen weinig waarde hebben, maar ook nog eens incompleet zijn.

Radar en Kassa niet buiten schot
Ook consumentenprogramma's als Radar en Kassa, waar de internetvergelijkers vaak als deskundigen mogen aanschuiven, doen het volgens Kraal niet goed. "Die zijn erg gericht op premies, terwijl veel mensen een goede dekking zoeken." De gevolgen van een verkeerde verzekeringskeuze kunnen overigens niet onderschat worden. Zo komt het bijvoorbeeld nog dagelijks voor in Nederland dat mensen duizenden euro's verliezen door hun auto verkeerd te verzekeren. Kapitaal gaat onnodig verloren door onderverzekering van de inboedel en verre vakanties worden grote drama's als achteraf blijkt dat er alleen dekking was binnen Europa.

Mensen die voor 1 januari hun zorgverzekering hebben opgezegd en nog geen nieuwe aanbieder hebben gekozen, kunnen nog tot 1 februari overstappen naar een andere verzekeraar. Wie na die datum nog geen zorgverzekering heeft kan een boete krijgen. Meer informatie over verschillende zorgverzekeringen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie