Nieuws

Hypotheekrente weer verder omhoog

Koersen aandelen dertig procent te laag

vrijdag 28 januari 2011
Hypotheekrente weer verder omhoog

Nadat begin januari de rentetarieven op de wereldmarkt iets terugvielen, lijkt de marktrente sinds een week weer aan een opmars bezig. De opwaartse druk werd aangezet door de berichtgeving uit China dat het inflatiepercentage de pan uitstijgt. Meteen daarna werd overduidelijk dat ook de economie in de Westerse wereld definitief uit het slop is. Beide situaties zorgen voor een renteopdrijvend effect op hypotheken in een groot deel van de wereld. Als gevolg van het aantrekken van de economie trekken ook de koersen van aandelen aan. Aandelen hebben momenteel een enorm winstpotentieel.

Voor de wereldeconomie is het verheugend dat naast Azië, ook in Amerika en Europa de burgers hun portemonnee weer durven open te trekken. In Azië was dat al een poosje het geval. Daar worden nieuwe economieën geboren en worden miljoenen burgers voor het eerst geconfronteerd met een vorm van welvaart die de Westerse wereld al tientallen jaren kent. Azië maakt een inhaalslag. Die inhaalslag is nogal driftig, waardoor de Aziatische prijzen omhoog schieten. De Chinese overheid zal ongetwijfeld stap voor stap de rente verhogen om de oververhitte consumptie enigszins te ontmoedigen.

Rente wordt opgedreven
Ook in de Verenigde Staten trekt de economie duidelijk aan. Zag het er in 2010 al veel beter uit, in het komende voorjaar zullen de Amerikanen voor het eerst sinds jaren weer stevig in de beurs tasten. De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft de basisrente waarop banken hun consumptief krediet uitgeven nog steeds op het laagst mogelijke niveau staan: nul procent. Dat zal niet zo lang meer duren, want door die lage consumptieve rente (Amerikanen kopen graag op de pof) zullen de bestedingen snel toenemen. Ook in Amerika wordt dus binnenkort inflatie verwacht, waardoor de Fed ongetwijfeld de rente zal optrekken.

Meer vraag naar geld
Ook in Europa gaat het aanzienlijk beter. De Duitse motor draait goed en alle landen die van Duitsland afhankelijk zijn, zoals Nederland, profiteren mee. De Westerse wereld heeft eindelijk de kredietcrisis achter zich gelaten. Bedrijven investeren weer vrolijk en de vraag naar investeringskapitaal neemt toe. Dat heeft een prijsopdrijvend effect op de kapitaalmarkt. As gevolg van de aantrekkende economie moet de Nederlandse regering in januari al veel meer rente betalen voor het binnenhalen van geld dan zo'n vier maanden geleden. Moest in september nog slechts 2,27 procent worden neergeteld voor een staatslening, op dit moment is dat 3,35%. Dat is een stijging van bijna vijftig procent.

Door de veel grotere vraag naar geld wordt geld lenen dus duurder. Dat geldt ook voor hypotheken. Dreigde begin september de hypotheek met een tien jaar vaste rentetermijn (op basis van Nationale Hypotheek Garantie) nog onder de vier procent te duiken, op dit moment hebben veel banken hun rentetarieven al boven de vijf procent staan. De mouvementen op de kapitaalmarkt zorgen ook voor concurrentie. Deze week dook hypotheekbank Woonlife bewust onder de andere tarieven met een tarief van 4,5 procent, voor tien jaar vast. Dat zal echter een zeer tijdelijke zaak zijn.  De trend is echter stijgende. Deze week zullen onder meer hypotheekverstrekkers Florius, Reaal, Allianz, ABNAmro, BNP en ING hun rentetarieven optrekken!

Rente op spaargeld zal dit jaar stijgen
Door het aantrekken van de economie vermindert ook het spaargeld onder burgers. De afgelopen drie jaar is dat alleen maar gestegen. Banken beheerden eind vorig jaar gezamenlijk zo'n 330 miljard aan spaargeld. Eind 2007 was dat nog 'slechts' 190 miljard. Door dit geldoverschot bij banken kon de spaarrente nog redelijk laag blijven. De komende maanden zal er echter veel geld van bankrekeningen verdwijnen. Dat heeft tot gevolg dat banken meer rente zullen bieden om geld binnenboord te houden.

Tijd voor aandelen
De spaarrente is nu nog bijzonder laag. De gang naar de aandelenbeurzen neemt daarom toe. Koersen gaan langzaam omhoog. Mensen die geld goed renderend willen beleggen hebben momenteel weinig andere alternatieven. Aandelen zijn nu een goede belegging. De koersen van aandelen zijn historisch laag. Op basis van de historische verhouding tussen de aandelenkoers en de winst van een bedrijf per aandeel staan de aandelen nu, ondanks de recente koersstijging van de laatste maanden, nog steeds zo'n dertig procent onder het historisch gemiddelde.

Het motto is momenteel dus: snel een hypotheek sluiten of oversluiten voordat de rente de komende jaren nog verder stijgt. Wacht dus niet op de vervaldatum van de hypotheek. En voor mensen die geld moeten beleggen: snel naar de aandelenmarkt of in een beleggingsfonds voordat de grootste stijging voorbij is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie