Nieuws

Hypotheekrente omlaag bij te ver doorgeschoten aanbieders

Na talloze verhogingen ban doorbroken

woensdag 5 januari 2011
Hypotheekrente omlaag bij te ver doorgeschoten  aanbieders

De kapitaalmarktrente is sinds september vorig jaar fors gestegen. De rente op hypotheken met een rentevast termijn is gelieerd aan deze kapitaalmarktrente. Een sterk stijgende hypotheekrente was dan ook het gevolg. Ondanks het feit dat op langere termijn de opwaartse druk nog niet van de ketel is, lijkt vooralsnog sprake te zijn van een adempauze op het rentefront. Naast ABN Amro voeren ook Reaal en Florius een verlaging van de hypotheekrente door.

Het is in de afgelopen vier maanden niet voorgekomen dat meerdere aanbieders opeenvolgend hun hypotheekrente verlaagden. Dat dit nu wel het geval is, heeft naast de stand op de kapitaalmarktrente ook te maken met de doorgeschoten verhogingen die eerder zijn doorgevoerd. Na deze periode van verhogingen nemen aanbieders wat gas terug. Wellicht dat in de komende week meer partijen volgen met een (lichte) verlaging van de hypotheekrente. Kennelijk krijgen geldverstrekkers in de gaten dat hun winstmarges op hypotheken er de laatste tijd wel heel erg florissant hebben uitgezien.
 

Laagste hypotheekrente
ABN Amro heeft de hypotheekrente op een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar met 0,10 procent verlaagd naar 4,85 procent. Florius voert eenzelfde verlaging door en komt uit op 5 procent. Ondanks de verlaging zijn het Allianz en SNS die op dit moment met 4,8 procent de laagste hypotheekrente bieden op een hypotheek met een rentevast termijn van 10 jaar. SNS heeft bovendien tot eind februari een actie waarbij de eerste twee maanden geen hypotheekrente wordt gevraagd. Al met al is het duidelijk dat er eindelijk weer iets weg te geven valt en dat na een zeer lange periode van verhogingen.

Ook op hypotheken met een rentevast termijn van 20 jaar is bij Allianz de hypotheekrente het laagst, al moet deze de eerste plaats delen met BNP dat ook een rente van vijf procent rekent. ING is met 5,9 procent peperduur.

Kapitaalmarktrente
De kapitaalmarktrente staat momenteel op 3,12 procent. De laatste dagen is de tendens zeer licht dalend. Maar, of die zeer beperkte daling doorzet, is bepaald nog niet zeker. Dit in tegenstelling tot het afgelopen halfjaar. Eind september 2010 dook de rentestand onder de 2,28 procent, om in de periode daarna fors te stijgen tot ruim 3,2 procent. Dat de stijging op dit moment tot stilstand is gekomen, lijkt eerder een onderbreking dan een ommekeer. Als de economie wereldwijd verder aantrekt en de aandelenmarkten stijgen, zal de ook de kapitaalmarktrente de stijgende lijn weer pakken. Ter vergelijk, in 2008 lag de kapitaalmarktrente even op een niveau boven vijf procent. De 10-jarige hypotheekrente steeg toen naar maxima tussen 6 en 6,5 procent.

Met diverse verlagingen van de hypotheekrente berekenen banken de gedaalde kapitaalmarktrente door in hun tarieven. Ook is er meer ruimte voor actietarieven. Het is te hopen dat banken en verzekeraars de komende maanden weer concurrentieplannen gaan maken, waardoor hypotheektarieven wellicht even wat kunnen zakken. Op langere termijn valt echter een hogere hypotheekrente te verwachten. Meer informatie over de laagste rente en de hypotheken zelf kan worden verkregen middels de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie