Nieuws

Hagelschade: meer betalen of bijverzekeren

Aantal zware zomerbuien neemt toe

woensdag 26 januari 2011
Hagelschade: meer betalen of bijverzekeren

Het verzekeren van caravans wordt duurder. Oorzaak: het klimaat. Volgens caravanverzekeraars London en Univé trekken er steeds meer zware hagelbuien over Nederland die gezamenlijk zorgen voor een uit de hand lopende schadelast. De inslaande hagelstenen veranderen het plaatwerk van de caravans in poffertjespannen. Om dat te herstellen moeten de talloze deukjes stuk voor stuk weer uitgedeukt worden. Een kostbaar en tijdrovend proces die hagelschade in de duurste categorie schades plaatst. Een caravan verzekeren wordt in 2011 gemiddeld 15 procent duurder.

Berucht in verzekeringsland is de hagelbui die op 22 juni 2008 viel in Arnhem en omgeving. In korte tijd sloeg het weer om van een strak blauwe lucht naar een gitzwarte hemel. Slechts vier minuten regende het hagelstenen, maar de gevolgen waren enorm. Schadeherstellers konden de toeloop niet aan en repareerden soms pas in december de laatste auto's en caravans. Verzekeraars organiseerden massa-expertises. Zoals Achmea, dat een drie volle dagen de parkeerplaats van het Gelredome afhuurde om met een klein leger schade-experts alle schades te beoordelen. Deze vier minuten hagel kostte verzekeraar Interpolis alleen al ruim 14 miljoen euro.

Hagelt het echt vaker?
Zowel Univé als London wijten de hoge schadelast aan het toegenomen aantal hagelbuien. Maar klopt die veronderstelling wel? Volgens weerdeskundige Rob Sluijter van het KNMI is dat niet wetenschappelijk te onderbouwen. "Het aantal hagelbuien in Nederland wordt namelijk niet gemeten. Deze buien zijn zo extreem lokaal, dat er teveel meetstations nodig zijn om het precieze aantal te kunnen vaststellen." Volgens Sluijter valt hagel in stroken van honderd, tot enkele honderden meters breed en slechts één tot enkele kilometers lang.

Zomerbuien nemen wel toe
Volgens Sluijter is het wel aannemelijk dat het vaker hagelt in Nederland. "Hagel gaat vaak gepaard met een zware zomerse bui. Het aantal hevige zomerbuien wordt wel gemeten en is iets toegenomen in de afgelopen tien jaar." Deze buien, die vaak met veel wateroverlast gepaard gaan, vinden in het zomerseizoen gemiddeld op zes verschillende dagen ergens in Nederland plaats. Van 2000 tot en met 2010 gebeurde dat vaker: gemiddeld zes tot twaalf dagen. Volgens Sluijter is het daarom goed voorstelbaar dat ook het aantal hagelbuien in deze periode is toegenomen, ondanks dat niet vastgesteld kan worden dat het tijdens elke zware zomerbui ook hagelt.

Wel of niet herstellen?
Overigens besluiten veel mensen met een caravan om hagelschade niet te laten herstellen, maar de waardevermindering van de caravan te laten uitkeren. Met enkel wat putjes in het dak is de caravan namelijk nog prima voor vakanties te gebruiken. In dat geval keren verzekeraars meestal maar de helft van de werkelijke reparatiekosten uit als waardevermindering voor de caravan. Besluit de klant alsnog de putjes te laten verwijderen? Pas dan krijgt hij ook de andere helft uitgekeerd.

Verzekeraar London verhoogt per 1 maart niet alleen de premie met 15 procent, maar laat ook het eigen risico op hagelschades oplopen van 100 tot 150 euro. Univé heeft simpelweg de hageldekking uit de standaardpolis gehaald. Het bijverzekeren van hagelschades kost 15 procent meer premie. De Europeesche verhoogde de premie in 2010 met 12 procent. Meer informatie over caravanverzekeringen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie