Nieuws

Goed verzekerd de sneeuw in. Hoe doe je dat?

Besteed een half uurtje aan de reispolis voor je wintersport!

vrijdag 14 januari 2011
Goed verzekerd de sneeuw in. Hoe doe je dat?

Op de piste in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland zul je weinig skiënde werknemers van reisverzekeraars tegenkomen. Nu het wintersportseizoen in volle hevigheid is losgebarsten, horen de schadeadviseurs dagelijks de hele medische encyclopedie aan gescheurde kruisbanden, meervoudige botfracturen en verdraaide kniegewrichten voorbij komen. Als medewerker zou je je bijna afvragen of van de honderdduizenden Nederlanders die jaarlijks op wintersport gaan, nog wel mensen ongeschonden terugkomen. Gelukkig is de goed geëquipeerde reisverzekering onder de meeste wintersporters gemeengoed geworden. Waar moet je op letten?

Het voornaamste is uiteraard de wintersportdekking. Er vertrekken grote groepen mensen richting de bergen mét een reisverzekering, maar dan wel een zonder dekking voor schades ontstaan tijdens wintersportbezigheden. Kort gezegd: onhandig. Naast de reisverzekering is het verstandig om ook over een (doorlopende) annuleringsverzekering te beschikken. Zelfs wanneer je je al in het hooggebergte bevindt, kan deze verzekering van grote waarde zijn. Breek je op dag één van je vakantie een been moet je teruggevlogen worden naar Nederland, of wordt je teruggeroepen naar Nederland, dan betaalt de annuleringsverzekering het geld dat je had betaald voor het resterende deel van de reis terug.

Bagage
Sluit je voor het eerst een reisverzekering af voor de wintersport? Let dan ook op de dekking voor schade aan bagage. Alle reisverzekeringen hebben maximeringen in hun polis staan. Dat houdt in: maximumvergoedingen per productsoort. Het is belangrijk dat als je bijvoorbeeld je eigen ski's of snowboard meeneemt, die ook tot een redelijke prijs vergoeden wanneer die onherstelbaar beschadigd raken, of gestolen worden. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor MP3-spelers om de lange uren in de bus mee door te komen. Met de eigen auto? Denk dan bijvoorbeeld aan de sneeuwkettingen.

Off-piste
Na een lange reis is het heerlijk om in de verse sneeuw als een komeet van de berg te suizen. Zorg echter wel dat je niet off-piste gaat zonder professionele begeleiding. De meeste reisverzekeraars sluiten schade ontstaan tijdens het skiën of snowboarden buiten de pistes uit. Ook de bergingsdiensten (de reddingswerkers met de beroemde banaan) rekenen vaak een flink hoger tarief wanneer ze je uit een benarde situatie moeten bevrijden buiten de vastgestelde routes. Deze kosten zijn normaalgesproken voor de zorgverzekeraar om te vergoeden, buiten de piste draait de skiër er zelf voor op.

Alarmcentrale
Wanneer je over de ergste schrik heen bent en ingegipst weer buiten het ziekenhuis staat, is het handig om contact op te nemen met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Zij kunnen je vertellen waar je recht op hebt, en hoe je bijvoorbeeld thuiskomt als je met de auto terug naar Nederland wilde maar de komende zes weken je been gestrekt moet houden. Was je al in het bezit van een skipas voor de hele week? Dan kun je met een doktersverklaring je skipas weer bij het loket onder aan de berg inleveren. In sommige skioorden zul je je geld terugkrijgen, in andere skigebieden krijg je geen geld maar een verklaring waarmee de reisverzekering het deel vergoed waarvan je geen gebruik hebt kunnen maken. Datzelfde geldt overigens ook voor gehuurd materiaal.

Ga je op wintersport, dan loont het de moeite om je vooraf een uurtje te verdiepen in de reisverzekering. Noteer het nummer van de alarmcentrale en kijk in de polisvoorwaarden niet alleen naar je rechten, maar ook naar je plichten bij schade. Zoals bijvoorbeeld het doen van aangifte na diefstal of vermissing. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de schade indient in Nederland. Meer informatie over reisverzekeringen met wintersportdekking is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie