Gebruik medicijnen en zorggebruik stijgt
Lokale apotheken buitenspel

In de afgelopen dertig jaar hebben Nederlanders in toenemende mate een beroep gedaan op de gezondheidszorg. Zowel het bezoek aan de huisarts, tandarts en fysiotherapeut als het medicijngebruik neemt toe. Het is niet verwonderlijk dat dit gevolgen heeft voor de kosten van het medisch apparaat. Wel opmerkelijk is dat de vergrijzing in de afgelopen jaren slechts beperkt invloed heeft op bijvoorbeeld het medicijngebruik. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat 74 procent van de bevolking in 2009 een bezoek bracht aan de huisarts. Dit is 4 procent meer dan in 1981. Ook de medisch specialisten kregen meer patiënten over de vloer.
Een bezoek aan de gemiddelde drogisterij maakt duidelijk dat medicijnen als warme broodjes over de toonbank gaan. Pijnstillers, hoestdrankjes en andere algemene middeltjes werden begin jaren tachtig door 16 procent van de bevolking aangeschaft, een percentage dat groeide tot 40 procent in 2003. Opmerkelijk is dat in de opvolgende jaren de vergrijzing weinig invloed heeft gehad op het vrijwel gelijkblijvende medicijngebruik. Naast de vrij verkrijgbare medicamenten zit ook het gebruik van voorgeschreven medicijnen in de lift. Begin jaren tachtig gebruikte 28 procent van de Nederlanders voorgeschreven medicijnen in de twee weken voorgaande aan de enquête. Dit liep op naar maar liefst 40 procent in 2009.
Drukker bij fysiotherapeut en tandarts
In 1981 bezocht 6 procent van de bevolking een fysiotherapeut. Beduidend minder dan de 20 procent in 2009. De veroudering van de bevolking had, tegen de verwachting in, ook hier een geringe invloed. Ook tandartsen kunnen zich verheugen in een groeiende klantenkring. Het bezoek aan de tandartspraktijk is in de genoemde periode gestegen van 62 naar 78 procent.
Lokale apotheek buitenspel
Intussen moeten lokale apotheken voortdurend hun bestaansrecht bewijzen. Onlangs nam voorman Peter Paul de Vries van Value8, het investeringsfonds van voormalig Vereniging van Effectenbezitters, een belang in het bedrijf De Centrale Apotheek (DCA). In plaats van de distributie van medicijnen via de apotheek, doet DCA de medicijnen op de post of verloopt het verstrekken via de huisartsenpost zelf. Dit levert een verhitte strijd op waarbij traditionele apothekers vooral de persoonlijke begeleiding in de strijd werpen. Wat zeker bij patiënten die meerdere medicijnen gebruiken als meerwaarde wordt gezien. DCA benadrukt de nauwe samenwerking met aangesloten huisartsen en geeft aan dat er weldegelijk sprake is van een goed werkend systeem.
De strijd tussen de lokale apotheek de internetapotheek is zeker nog niet beslist. Voor de patiënt is het geen slechte ontwikkeling aangezien hij of zij meer keus heeft tussen aanbieders van medicijnen, die in de toekomst onverminderd nodig blijven. Duidelijk is in ieder geval dat de toename in medicijngebruik op termijn zal zorgen voor een hogere zorgpremie.