Nieuws

Egypte maakt beleggers nerveus

Aandelen goedkoper, olie duurder

maandag 31 januari 2011
Egypte maakt beleggers nerveus

In Egypte is de vlam definitief in de pan geslagen. De ontevreden bevolking is niet te stuiten in haar protest en eist het vertrek van president Mubarak. De situatie in het land is dermate onveilig dat veel bedrijven het land de rug toekeren en hun medewerkers in veiligheid brengen. Beleggers wachten de verdere ontwikkelingen angstvallig af. Ook de Nederlandse beurs, de AEX, daalde door de spanningen. Aandelen werden goedkoper terwijl de prijs van met name olie met procenten de lucht in schoot.

De aandelenbeurzen begonnen het weekend in mineur. Vanzelfsprekend kregen de aandelenbeurzen in de nabijheid van Egypte de hardste klappen te verduren. In Egypte is de aandelenbeurs, na dalingen van meer dan vijf procent per dag, uit voorzorg gesloten. Ook de Amerikaanse en Nederlandse beurs kregen een tik te verduren. Onder andere Unilever en Heineken evacueren hun medewerkers en staken de productie ter plaatse. Alleen hier blijkt al uit dat een ogenschijnlijk lokaal probleem ook Nederlandse bedrijven treft.

Olie duurder
De olieprijs is sinds vrijdag met dan vier procent gestegen. Egypte zelf is geen groot productieland van het zwarte goud maar beleggers calculeren het risico in dat de onlusten zich verspreiden naar landen die wel een sleutelpositie innemen op het gebied van olieproductie. Wanneer het winnen van ruwe olie of het transport in gevaar komt, neemt het aanbod af en stijgt de prijs. Beleggers en overheden nemen hier nu al een voorschot op door de inkoop van het kostbare goedje. Naast het risico op een stagnerende aanvoer, speelt ook onzekerheid over de toekomstige regering in onder andere Egypte een rol. Wanneer een minder westers gezinde macht aan het roer komt, kan dit gevolgen hebben voor de afspraken over het leveren van olie.

Meer betalen aan de pomp?
In eerste instantie merken autobezitter weinig van de stijgende olieprijs. De prijsstijging heeft betrekking op ruwe olie die pas na bewerking in de lokale benzinepomp verschijnt. Een tijdelijke piek van de olieprijs heeft geen abrupte stijging tot gevolg. Een stijging over een langere periode is wel merkbaar. Niet alleen voor de man bij de pomp. Overheden en centrale banken vinden de relatief hoge olieprijs een gevaar voor de wereldeconomie. Bedrijven maken meer kosten naarmate de olieprijs stijgt. Kosten die ze doorbereken aan de consument. Deze ziet zijn of haar koopkracht achteruit gaan en houdt de hand op de knip. En zuinige consumenten zijn de nachtmerrie van iedere belegger.  

Tot nu toe weet Mubarak nog van geen wijken. Nu ook het leger gedeeltelijk op de hand van de bevolking is, brokkelt zijn macht zienderogen af. Wanneer de situatie in de regio verder escaleert,  zullen de aandelenbeurzen weer in de min schieten en de olieprijs verder stijgen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie