Nieuws

Unigarant voert forse premieverhoging autoverzekering door

ANWB-verzekering zwicht als eerste

donderdag 30 december 2010
Unigarant voert forse premieverhoging autoverzekering door

De ANWB is een belangrijke belangenbehartiger voor automobilisten. Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings liet zelfs zijn besluit over het rekeningrijden van de mening van de ANWB-leden afhangen. Dan doe je het als belangenbehartiger goed. Als verkoper van verzekeringen en pechhulpverlening wordt de ANWB echter aan alle kanten voorbijgestreefd. Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, heeft bekendgemaakt dat de premie voor haar autoverzekeringen in 2011 tot 25 procent duurder wordt.

De forse prijsverhoging van Unigarant is een rechtstreeks gevolg van de hevige concurrentiestrijd in de markt voor autoverzekeringen. Onlangs maakte De Nederlandsche Bank (DNB) nog bekend dat een flinke meerderheid van de autoverzekeraars hun polissen onder de kostprijs verkoopt. Unigarant is de eerste die moet opgeven in de uitputtingsslag. De verwachting is dat binnenkort nog veel meer autoverzekeraars hun premie naar boven moeten gaan bijstellen. Vooral de goedkope internetverzekeraars zullen naar verwachting veel klanten moeten teleurstellen.

Ouderen niet meer gewenst
Dat Unigarant de premies noodgedwongen moet verhogen is jammer voor de ANWB-verzekerden en valt verder niemand te verwijten. Wat wel ronduit kwalijk is, is de forse premieverhoging die Unigarant voor de ouderen in petto heeft. Bestuurders boven de 70 jaar krijgen naast de reguliere stijging nog eens een extra verhoging van 20 procent opgelegd. Feitelijk zegt Unigarant daarmee tegen haar oudere klantenkring dat ze beter een andere verzekeraar op kunnen zoeken. Een zure appel voor wie jarenlang schadevrij heeft gereden en daarna als klant simpelweg niet meer gewenst is vanwege enkel de leeftijd.

Dieselrijders de dupe
Ook dieselrijders moeten verhoudingsgewijs meer gaan betalen. ANWB-klanten met een all-risk verzekerde benzine-auto betalen 7 procent meer, terwijl de dieselrijders een premieverhoging van 25 procent tegemoet zien. Wordt u volgend jaar 70 of ouder en rijdt u in een diesel? Voor Unigarant bent u daarmee direct tot persona non grata verklaard. Alstublieft. Voor nieuwe klanten van Unigarant gaan de prijzen per 1 februari in. De bestaande klanten merken het pas als hun polis na 1 maart verlengd wordt. De ANWB-verzekering is na één jaar overigens dagelijks opzegbaar.

Autorijden steeds duurder
Behalve flinke premiestijgingen voor de auto in het nieuwe jaar, doet de overheid ook nog een schepje bovenop de al torenhoge kosten van mobiliteit. De accijnzen op benzine en diesel worden volgend jaar weer 0,6 procent hoger. Voor een gemiddelde tankbeurt is de automobilist inmiddels ruim 30 euro aan accijns kwijt. Bovendien wordt over de accijns ook nog 19 procent BTW geheven. De brandstofprijzen zijn in het jaar 2010 met ongeveer 10 cent per liter gestegen. 

Zodra er langzaamaan meer verzekeraars hun premie gaan verhogen, wordt het voor automobilisten weer belangrijker om eens rond te neuzen in het aanbod. Of om alvast toekomstige premieverhogingen voor te zijn is het bij sommige verzekeraars zelfs mogelijk om de premie voor meerdere jaren vast te zetten. Hoewel het ook voor deze regeling nog maar de vraag is hoe lang verzekeraars in staat zijn om deze aan te blijven bieden. Meer informatie over voordelige autoverzekeringen of het vastzetten van de premie is te verkrijgen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie