Nieuws

Hypotheekrente gaat wéér stijgen!

Kapitaalmarktrente vliegt omhoog

vrijdag 19 november 2010
Hypotheekrente gaat wéér stijgen!

De handelsoorlog tussen China en Amerika, de financiële tekorten in Ierland en het nu juist aantrekken van de Europese economie zorgen voor een gecombineerd renteopdrijvend effect. De kapitaalmarktrente vliegt omhoog, de hypotheekrente in zijn kielzog meenemend. De komende dagen zullen veel geldverstrekkers hun tarieven wéér verhogen nadat sommige dat twee weken geleden ook al hebben gedaan. De komende maanden zal dat vaker plaatsvinden. Wie in de komende twee á drie jaar zijn hypotheekrente moet verlengen, kan dat beter nu al doen. Wachten tot de rentevervaldatum aanstaande is, zal bij velen tot spijt en veel hogere maandlasten leiden.

De financiële markten zijn al enkele weken zeer onrustig. China groeit maar door. Het aantal opdrachten uit de wereld dat richting dit sterk opkomende Aziatische land gaat is zo groot, dat de Chinese overheid zich zelfs zorgen begint te maken. Door de enorme vraag naar Chinese producten stijgen de prijzen fors. Dat leidt tot oververhitting van de economie. China wil die prijsstijging indammen door onder meer de eigen rente te verhogen. Dat rente in de wereld loopt daar al op vooruit.
 
China deel oorzaak  renteverhoging
De Verenigde Staten zijn zwaar geïrriteerd door het feit dat China, ondanks de enorme aantrekkingskracht van dat land op handelstechnisch terrein, de Chinese munt gekoppeld houdt aan de dollar. Omdat de dollar, vanwege de enorme Amerikaanse tekorten, op een laag peil staat, blijft de Chinese yuan dus ook goedkoop. Amerikanen kopen daarom liever goedkope producten uit het lage lonen land China dan uit de veel duurdere VS.

VS drijft rente ook op
De VS kunnen hun eigen economie niet opkrikken door de basis voor de leenrente voor het aankopen van producten te verlagen. Die rente staat al op het laagst  mogelijke niveau. De overheid van de VS pompt daarom nu geld in de Amerikaanse markt om banken meer financiële armslag te geven. Nieuw geld maken heeft het voordeel dat de dollar minder waard wordt, waardoor ook de Amerikaanse producten goedkoper worden. Een ander voordeel is dat daarmee de enorme Amerikaanse schulden ook minder waard worden. Een groot nadeel is dat als gevolg daarvan de lange rente gaat stijgen.

Aantrekkende economie drijft rente op
Ondanks het feit dat Europa hierdoor moeilijker naar Amerika kan exporteren, trekt de Europese economie aan. Consumenten kijken vriendelijker de wereld in en durven hun portemonnee weer te trekken. Bedrijven en consumenten durven weer te investeren. De vraag naar geld wordt groter, waardoor de rente stijgt.

Voor de economie staan vele signalen op groen. Voor de lange rente staan echter de meeste signalen op rood. De rente zal in de komende jaren sterk stijgen. Of de rentestijging van de afgelopen maanden daar een voorbode van is, is nog niet helemaal zeker. De financiële situatie in de wereld is nogal ongewis.

Rente stijgt erg snel
Duidelijk is wel dat de kapitaalmarktrente, waar de hypotheekrente aan is gerelateerd, de afgelopen weken met een record snelheid is gestegen. In twee maanden tijd met maar liefst 0,6 procent. Hypotheekbanken kunnen nu niet meer stil blijven zitten. Zij gaan de rente fors verhogen.

Omdat hypotheekverstrekkers al hoog in de boom zaten, zullen zij niet die gehele 0,6 procent doorberekenen. De afgelopen weken is de rente al gemiddeld 0,15 procent gestegen. Te verwachten valt dat daar nog zo'n 0,15 tot 0,2 procent bovenop komt. Dat wil zeggen dat de maandlasten van een gemiddelde woning in twee maanden tijd netto 44 euro per maand hoger zijn geworden. Wachten met het verlengen van de rentetermijn of oversluiten van een hypotheek kost dus handenvol geld. Dat kan beter nu gebeuren dan over twee á drie jaar.

Volgende week verschijnt het Wegwijs Magazine waarin dit soort zaken uitgebreid wordt behandeld. Voor hen die nog vóór deze verhogingsronde willen handelen bestaat de mogelijkheid de huidige laagste rente nog via deze website vast te klikken. Gebruik eventueel de digitale antwoordkaart voor snelle info over dit onderwerp.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie