Nieuws

Hypotheek aflossen met spaargeld? Niet doen!

Betere mogelijkheden om eigen vermogen te vergroten

vrijdag 12 november 2010
Hypotheek aflossen met spaargeld? Niet doen!

Als u nu spaart via een 'normale' spaarrekening komt u er bekaaid af. Uw paar procenten rendement gaan vrijwel direct op aan inflatie of aan een eventuele vermogensrendementsheffing wanneer uw spaargeld de belastingvrije drempel overstijgt. Als variant op sparen zijn er diverse alternatieven denkbaar, zoals beleggen in aandelen of obligaties. Maar steeds meer mensen vragen zich af of het niet beter is om met hetzelfde geld een schuld af te lossen, bijvoorbeeld de hypotheekschuld? Wegwijs geeft antwoord op deze vraag.

Wegwijs berekent het uiteindelijke verschil in voordeel tussen sparen en aflossen door middel van twee voorbeelden: één in procenten en één in absolute getallen. Om te beginnen is het belangrijk om deze twee alternatieven goed op een rij te zetten.

Sparen
Door uw geld op een spaarrekening te zetten, wordt dit geld elk jaar vermeerderd met gemiddeld 3,5%. De waarde van geld is echter onderhevig aan inflatie, waardoor de effectieve waarde ervan daalt. Gezinnen, inclusief twee kinderen, die meer sparen dan in het totaal€ 47.000, betalen over het meerdere 1,2% vermogensrendementsheffing. Het voordeel bij sparen is dat er rente op rente wordt ontvangen. Het absolute bedrag aan rentekapitaal wordt dus steeds groter.

Aflossen op de hypotheek
Wie een hypotheek heeft, betaalt meestal meerdere jaren achtereen een vaste rente. Dit geldt uiteraard niet wanneer er gekozen wordt voor een variabele rente. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat deze vaste rente 5% bedraagt en deze rente de komende tien jaar hetzelfde blijft. Wie hypotheekrente betaalt, geniet ook voordeel van hypotheekrenteaftrek in Nederland.

Basisgegevens
In de voorbeeldberekening wordt er uitgegaan van een aantal veronderstellingen. Hieronder staan deze vermeld. Waarschijnlijk wijken deze af van uw persoonlijke situatie. Het is dan ook aan te raden om een persoonlijke inventarisatie te laten maken. 

Voorbeeld:
- Woning: € 250.000 
- Hypotheek: € 200.000 
- Looptijd + rentevaste termijn: 10 jaar
- Renteaftrek: 42% 
- Rente op huidige hypotheek 5%
- Actuele hypotheekrente 4,5%
- Gemiddelde spaarrente 3,5%
- Gemiddelde inflatie 3%
- Maximaal boetevrij aflossen: 10%
- Vrijgesteld van vermogensbelasting: € 47.000

Beste keus in procenten
In procenten is de berekening op het eerste gezicht eenvoudig. Het rendement over de spaarrekening is 3,5%. Over een gedeelte van het rendement betaalt u vermogensrendementsheffing. We gaan ervan uit dat het uiteindelijke daadwerkelijk rendement uiteindelijk 2,9% betreft. Was er in dit geval gekozen voor een aflossing, dan wordt er zo'n 3% uitgespaard. Geen groot verschil dus tussen sparen en het aflossen van de hypotheekschuld.

Beste keus in bedragen
Hierbij is gekozen voor drie mogelijke scenario's:

1) Iemand die € 5.000 per jaar spaart of aflost
2) Iemand die € 10.000 per jaar spaart of aflost
3) Iemand die € 100.000 eenmalig inlegt en tien jaar spaart, of aflost

Situaties één en twee hebben pas op langere termijn gevolgen voor de rendementsheffing. In situatie drie is er elk jaar belasting verschuldigd over € 53.000, vermeerderd met de rente van de eerdere jaren. Omgedraaid dient iemand in situatie drie een boete te betalen over een deel van het af te lossen bedrag. Hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om een maximum bedrag per jaar boetevrij af te lossen, vaak tien of vijftien procent. De eenmalige € 100.000 aflossing is hoger dan dit bedrag en veroorzaakt dus een 'boete'. De resultaten zijn te vinden in het onderstaande overzicht.
 


Conclusies
De conclusie van deze berekeningen is eenvoudig: in de meeste gevallen is het niet zinvol om de hypotheek af te lossen. In dit voorbeeld zijn echter vele aannames gedaan. Persoonlijke omstandigheden kunnen sterk afwijken van de omstandigheid zoals hier genoemd.

Betere alternatieven
De conclusie betekent overigens niet dat sparen de beste manier is om uw vermogen te laten groeien. Extra sparen op de geblokkeerde rekening ten behoeve van de aflossing van de hypotheek, extra sparen voor pensioen, of beleggen in aandelen of obligaties zijn alle tevens het overwegen waard.

Staat uw spaarkapitaal op dit moment op een spaarrekening en heeft u dit kapitaal niet op korte termijn nodig, informeer dan naar de alternatieve mogelijkheden van vermogensopbouw. Meer informatie hierover is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie