Nieuws

Belgische prijsvechter terug op hypotheekmarkt

Argenta schudt bankreuzen wakker

dinsdag 23 november 2010
Belgische prijsvechter terug op hypotheekmarkt

Argenta, de Belgische hypotheekverstrekker die in 2005 en 2006 een goed alternatief bood voor de hogere hypotheekrentes bij de Nederlandse grootbanken, is terug van weggeweest. Met een hypotheekrente van maar 4,2% en één van de hogere spaarrentes van Nederland wil de Antwerpse bank een imposante 'comeback' maken. Hoewel: een comeback is het volgens directielid Marc de Moor niet helemaal. "Met 70.000 Nederlandse hypotheekklanten waren zijn we eigenlijk nooit weggeweest", zegt De Moor. 

Argenta is de vijfde bank van België. Een kleinere speler dus en daarom voordelig. Uit meerdere artikelen van Wegwijs blijkt dat eigenlijk voor alle financiële producten geldt dat de kleinere partijen de laagste hypotheekrente, de hoogste spaarrente of de laagste verzekeringspremie bieden. En ook in dit geval gaat deze regel op. Argenta is een bankverzekeraar met 'slechts' 2.000 medewerkers; een partij die relatief weinig geld kwijt is aan reclames en mededaarom de tarieven scherpt kan neerzetten.

Minimale winstmarge
Argenta hanteerde tussen 2004 en 2006 slechts een marge van 0,5%. Hiermee ging Argenta de concurrentie aan met de Nederlandse grootbanken. In deze jaren werd een flink marktaandeel veroverd. Echter, aan het begin van de financiële crisis ging het mis. Argenta zakte steeds verder op de lijst met interessante hypotheekverstrekkers en had last van de teloorgang van spaarbank Icesave. Ten onrechte volgens De Moor: "Wij hebben geen enkele staatssteun of garanties ontvangen van de overheid. Desondanks nam een deel van de spaarders hun geld op. Gelukkig heeft dit geen grote problemen opgeleverd. Op de spaarmarkt zijn we gewoon actief gebleven".

Voordeligste van Nederland?
Medio 2008 hadden buitenlandse hypotheekverstrekkers nog maar 2% van de hypotheekmarkt in handen en verdween Argenta even van het Nederlandse toneel.  De afwezigheid was echter van korte duur. Niet alleen wil Argenta de Nederlandse markt benaderen met een laag rentetarief, ook wil Argenta andere producten op de Nederlandse markt introduceren. Uiterlijk in 2012 zal Argenta zich op de levensverzekeringsmarkt begeven. De Moor: "Onze rente is  op dit moment 4,2%. Daarmee zijn wij volgens mij de laagste van Nederland".

En dat klopt … bijna. ASR zit hier precies nog 0,05% onder met de zogenaamde WelThuis-hypotheek. De hypotheekrente is echter stijgende. De positie van de voordeligste verstrekkers kan dus dagelijks wijzigen. Om in aanmerking te komen voor de laagste hypotheekrente van dit moment, klikt u daarom de hypotheekrente vast via Wegwijs.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie