Wie helpt u eigenlijk bij pech langs de weg?
Overstapweken ANWB weer aanstaande

De gele auto's van de ANWB zijn bekend bij iedere weggebruiker. Ook de gele praatpalen, nog steeds 100% eigendom van de wegenwachters, zijn in dit mobiele telefoontijdperk niet weg te denken. Staat er een gele auto langs de vluchtstrook dan is er bekend wie u helpt. Maar wie helpt u als u bij één van de andere pechhulpleveranciers bent aangesloten. Een groene Centraal Beheerauto of rode SOS Pechhulpauto bestaat namelijk niet.
Om erachter te komen, wie u nou precies helpt bij pech langs de weg, komen we uit bij de alarmcentrales die schuilgaan áchter de bekende namen. Er zijn er vier in Nederland: SOS International, Mondial Assistance, Eurocross en de ANWB-alarmcentrale. Alarmcentrales zijn organisaties die allerhande hulp verlenen voor gestrande reizigers in Nederland en in het buitenland. Dit geldt dus niet alleen wanneer u als reiziger met pech langs de kant van de weg staat. Ook als u in het buitenland een ongeluk heeft gehad met de auto, caravan of op de skipiste, staan de medewerkers van de alarmcentrale u te woord.
De centrale achter de pechhulpverlener
Elke alarmcentrale bevindt zich in een grensoverschrijdend netwerk van collega-alarmcentrales in Europa. De medewerkers van de centrale hebben elk een zeer gerichte taakomschrijving. Zo zijn sommige medewerkers gespecialiseerd in hulp bij pech, anderen in hulp bij auto-ongelukken in Frankrijk of Spanje en weer anderen in ongevallen in ski-dorpen in Oostenrijk of op de camping in Duitsland. Door de kennis over een specifiek type hulpverlening in een specifiek land prefereren de meeste marktpartijen, zoals verzekeraars en pechhulpaanbieders, om zich aan te sluiten bij één van de gevestigde alarmcentrales. De enige partij die een eigen pechhulpservice heeft opgezet is de ANWB. Mondial Assistance gaat schuil achter Bovag en Ditzo. Eurocross achter Centraal Beheer, Interpolis en de andere labels van Achmea. Tot slot komt SOS International komt langs bij Route Mobiel en SOS Pechhulp International.
Eigen auto's versus lokale garages
Een aantal jaar geleden werd Route Mobiel nog voor de rechter gedaagd omdat er uitspraken waren gedaan over de kwaliteit van de dienstverlening van de ANWB. Een rechtszaak die was aangespannen vanwege die publiciteit. Inhoudelijk ontlopen de dienstverleners elkaar eigenlijk niet. Het grote verschil is dat ANWB als enige rondrijdt met eigen auto's en de andere alarmcentrales samenwerkingsverbanden hebben met lokale garages. De service van alle partijen is inhoudelijk vergelijkbaar. Overigens geeft een ruime meerderheid van de bevolking beide services een ruime voldoende.
ANWB nog steeds duurste
Opmerkelijk is wel dat de tarieven van de dienstverlening sterk uiteenlopen. SOS Pechhulp International is al meerdere jaren de voordeligste met € 29,90 per jaar. ANWB is daarentegen al jaren achter elkaar de duurste partij met all-in pechhulp voor de auto voor € 136,- per jaar. De service is dus vergelijkbaar, hoewel je er bij de ANWB een lidmaatschap bij krijgt. De andere partijen zitten hier qua tarief tussen.
Ondanks het hoge tarief heeft ANWB nog steeds verreweg het grootst aantal leden van alle pechhulpverleners. Dit is waarschijnlijk de verdienste van de zichtbaarheid op de snelweg, in winkelstraten en op de televisiereclames. Voor wie echter het minste wil betalen geldt maar één devies: you got to move!