Nieuws

Steeds meer ‘Nederlandse’ ziekenhuizen over de grens

Verzekeraars concurreren met exotische zorg

vrijdag 29 oktober 2010
Steeds meer ‘Nederlandse’ ziekenhuizen over de grens

Met een Nederlands zorgpasje kun je in steeds meer buitenlandse ziekenhuizen terecht voor reguliere behandelingen. Onlangs contracteerde fusieverzekeraar UVIT ( Univé, VGZ, IZA en Trias) twee Duitse ziekenhuizen. Het Marien Hospital in Wesel en het Sint-Willibrord in Emmerich, beide vlak over de grens, zijn nu administratief net zo Hollands als het AMC of het Bronovo-ziekenhuis. De lijst buitenlandse ziekenhuizen met een Nederlands accent wordt niet alleen uitgebreid met Belgische en Duitse zorgcentra, maar ook met bijvoorbeeld Spaanse en Turkse ziekenhuizen.

Bijvoorbeeld het Spaanse Hospital Clinica Benidorm. Het ziekenhuis dat voor Spanjaarden te boek staat als privékliniek, werd al jaren veel bezocht door Nederlanders. Veelal zogeheten pensionado's: gepensioneerde Nederlanders die overwinteren onder de Spaanse zon. Hun bezoeken zorgden voor veel hoofdbrekens bij de ziektekostenverzekeraars doordat ze werden overspoeld met rommelige facturen in een andere taal en waar bovendien weinig controle op de behandeling was. Daarop besloot UVIT het ziekenhuis te contracteren.

Zorg in je moerstaal
Ongeveer 40 procent van de patiënten dat zich meldt in het Benidormse ziekenhuis is Nederlands, tegenover slechts 10 procent Spanjaarden. Ook het artsenteam bestaat voor een substantieel deel uit Nederlandse doktoren. In Duitsland krijgt het personeel van de gecontracteerde ziekenhuizen een cursus Nederlands aangeboden. Ook de website van de Duitsers is sinds kort in het Nederlands te bekijken.

Succes breidt zich uit
Ook op andere plekken waar veel Nederlanders samenkomen wordt gezocht naar partnerziekenhuizen, zoals in het Spaanse Malaga en de Portugese Algarve. Frankrijk heeft last van algehele populariteit. Er is niet één bepaalde omgeving waar veel Nederlanders zich concentreren. Frankrijk is te versnipperd om een bepaald ziekenhuis te contracteren. Tenzij bijvoorbeeld een collectief van Nederlandse Parijzenaars zich aansluit bij één bepaalde zorgverzekeraar. Onlogisch? Zorgverzekeraar Agis ontdekte veel Surinamers in het klantenbestand en zette een klein zorgcentrum op in Paramaribo. Salland/Eno heeft een grote Turkse klantenkring en van daaruit veel ervaring met ziekenhuizen uit Turkije.

Niet elke zorgverzekeraar heeft dezelfde buitenlandse ziekenhuizen gecontracteerd. Daarom is het verstandig om goed uit te zoeken met welke zorgverzekeraar je eenvoudig terecht kunt voor zorg over de grens. Vooral voor mensen die wonen in de grensprovincies. De overstapperiode voor zorgverzekering begint op 1 december en eindigt op 1 januari.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie