Nieuws

Kras in de lak zonder dader online te melden

Schade verhalen nog steeds service verzekeraar

dinsdag 19 oktober 2010
Kras in de lak zonder dader online te melden

Het komt jaarlijks ruim 30.000 keer voor: een auto die een geparkeerde auto beschadigt, zonder een briefje achter te laten. Een grote frustratie voor automobilisten die anders zo zuinig met hun wagen omgaan. All-risk verzekerden kunnen de schade claimen op hun verzekering, maar dat kan ten koste gaan van de schadevrije jaren. Het Waarborgfonds Motorvoertuigen (WBF) kan in veel gevallen uitkomst bieden waar er wel schade is maar geen dader bekend. Sinds maandag kan dat ook online. Uw voordeel: heel veel minder papier!

Auto-eigenaren hoeven op de website wbf.nl enkel hun burgerservicenummer (bsn) en kenteken in te vullen om een melding te doen. Een schade moet aan strenge voorwaarden voldoen om te worden vergoed. Zo moeten er twee mensen kunnen verklaren dat de auto schadevrij is weggezet op een plek in Nederland, en dat bij terugkomst de schade is geconstateerd. De schade moet bovendien aantoonbaar door een motorvoertuig zijn veroorzaakt. Bijvoorbeeld een deukje ter hoogte van de portier van de auto van de buurman, of rode lak op een witte auto. Tot slot moet binnen zeer korte tijd aangifte gedaan worden.

Taak van verzekeraars
Ondanks dat het WBF, een initiatief van alle autoverzekeraars in Nederland, het nu een eenvoudiger maakt om een schade te melden, betekent dat nog niet dat dit voor iedereen van toepassing is. De schade verhalen op het WBF is voor auto-eigenaren met een all-risk verzekering een service van de verzekeraar. Ook mensen die gebruik maken van een eigen verzekeringsadviseur kunnen het werk van de melding uit handen geven. Ook mensen die de optie 'verkeer' in hun rechtsbijstandverzekering hebben opgenomen, kunnen het claimen op het WBF uitbesteden.

Van de vrachtwagen gevallen
Omdat het geld uit het Waarborgfonds is ingelegd door alle autoverzekeraars in Nederland, worden alleen schades door motorvoertuigen vergoed. Een kras van een winkelwagentje of schade door vandalisme komen dus niet voor vergoeding in aanmerking.

Het Waarborgfonds is niet alleen bedoeld voor parkeerschade zonder dader. Ook wanneer bijvoorbeeld iets van een vrachtwagen valt en vervolgens schade aan de rijdende auto veroorzaakt valt dat te declareren. Mits de vrachtwagen niet meer te achterhalen valt uiteraard. Ook komt het voor dat een onbekende dader met zijn auto iets anders dan een auto vernielt. Bijvoorbeeld een tuinhek bij het achteruitrijden. De eigenaren van het hek kunnen zich wenden tot het WBF. Ook de overheid maakt grif gebruik van de mogelijkheid om een vernield viaduct of kapotte vangrail te claimen bij het WBF.

In 2009 kreeg het Waarborgfonds in totaal 53.000 claims te verwerken. In ruim 30.000 gevallen betrof het een parkeerschade. Wie succesvol een schade weet in te dienen bij het Waarborgfonds moet overigens wel rekening houden met een eigen risico van 250 euro. Meer informatie is te vinden op www.wbf.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie