Nieuws

Nieuwe hypotheekklanten krijgen lagere rente

Verlengen rentevaste periode bij zelfde partijvaak dure grap

maandag 27 september 2010
Nieuwe hypotheekklanten krijgen lagere rente

Klanten die een nieuwe hypotheek afsluiten krijgen vaak een lagere rente aangeboden dan klanten die bij dezelfde bank hun rentevaste periode willen verlengen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) profiteren banken van het feit dat oversluiten vaak ingewikkeld en soms duur is. Volgens de AFM functioneert de markt niet goed en moet het renteverschil tussen nieuwe klant en verlenger gelijkgetrokken worden. Een aantal hypotheekverstrekkers is al overstag, maar nog lang niet allemaal.

Wanneer de rentevaste periode van een hypotheek afloopt, is het verstandig om tijdig onderzoek te doen naar de tarieven. Meestal bestaan er meer concurrerende tarieven dan het bod waar de eigen bank mee komt. Banken bieden vaak bewust standaard een 0,2 tot 0,4 procent hogere rente aan dan het tarief dat ze kunnen bieden. Wie namelijk wil wisselen van hypotheekaanbieder als daar een beter rentebod geldt, moet soms een boete betalen. Als de hypotheekvoorwaarden overstapbeperkende maatregelen bevat, kost oversluiten tussen de 1 en 2 procent van de hoofdsom.

Allianz en Hypodomus laakbaar
Het kan een aantal jaren duren voordat dat bedrag is terugverdiend met een lagere rente. Vandaar dat sommige banken standaard een hogere rente rekenen voor de klanten die ze al binnen hebben.  ING, ABN Amro en Rabobank hebben al aangegeven deze standaard loyaliteitstoeslag afgeschaft te hebben. Zij rekenen dezelfde rente voor oude en nieuwe klanten. Allianz en Hypodomus zijn hypotheekverstrekkers die wel een hogere rente rekenen voor hun bestaande klanten.

Overigens is het voor ABN Amro, Rabobank en ING eenvoudig zich in dit geval te presenteren als braafste jongetje van de klas. Qua tarief zitten deze banken al aan de bovenkant van de markt. Je zou kunnen zeggen dat ze de standaardverhoging bij verlenging ook al voor nieuwe klanten rekenen.

Rentekorting onverwacht afgelopen

Een andere doorn in het oog van de AFM is de ondoorzichtigheid bij de zogeheten budgethypotheken. Met deze hypotheken kunnen klanten allerlei extra's laten vallen in ruil voor een rentekorting, zoals de boetevrije aflossing bij verkoop van het huis. Na afloop van de eerste rentevaste periode worden deze extra's soms weer verplicht in de hypotheek opgenomen en verdwijnt dus de korting. Ook de rentekorting die soms wordt gegeven bij aanschaf van een nieuwbouwwoning verdwijnt vaak na de eerste rentevaste periode. Volgens een woordvoerder van de AFM zijn de commerciële acties rond de budgethypotheken een grijs gebied. Voor klanten zou het bij het ondertekenen van de hypotheekofferte onduidelijk zijn dat de rentekorting na verloop van tijd weer verdwijnt.

De AFM wil voor het einde van het jaar duidelijk hebben hoe de banken de behandeling van oude en nieuwe klanten gelijk gaat trekken. Bij twijfel of het door uw bank geboden nieuwe rentetarief wel marktconform is, kan het lonend zijn om een onafhankelijk adviseur te raadplegen. Meer informatie over het oversluiten van een hypotheek na een rentevaste periode is aan te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie