Nieuws

Hypotheekrente banken veel te hoog

Hypotrust biedt nog steeds laagste rente

vrijdag 6 augustus 2010
Hypotheekrente banken veel te hoog

Banken kunnen door de relatief lage kapitaalmarktrente en het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank op dit moment tegen lage kosten zelf geld lenen. Geld dat de banken vervolgens in de vorm van bijvoorbeeld  hypotheken weer uitlenen aan hun eigen klanten. Het voordeel van de lage kapitaalmarktrente wordt daarbij echter niet of in beperkte mate doorgegeven aan de klant. Met andere woorden, banken zouden in het licht van de marktontwikkelingen een lagere rente kunnen aanbieden maar doen dit maar mondjesmaat. Nog steeds is er het meest 'te halen' bij de kleinere partijen.  

Banken zagen in 2009 hun inkomstenstroom met 50 procent stijgen tot 25 miljard euro. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt die stijging met name veroorzaakt door een hogere marge op hypotheken. De huizenkoper en de Europese Centrale Bank spekken dus de kas van de vijf grote banken in Nederland.

Buitenland voordeliger
De marge die banken overhouden bij een hypotheek is gestegen van circa 1 procent tot de huidige 1,7 procent. Uit cijfers van de Nederlansche Bank blijkt dat banken in het buitenland sneller hun hypotheekrentes hebben verlaagd. Een van de redenen hiervoor is de spaarrente, die in Nederland boven het Europees gemiddelde ligt. Hierdoor moeten de banken, om de winst op peil te houden, meer marge berekenen op andere producten.
Naast de kosten die Nederlandse banken maken speelt ook beperkte concurrentie een rol. Zeker na het verdwijnen van Fortis en de terugtocht van buitenlandse prijsvechters, is de concurrentie tussen aanbieders afgenomen. Banken geven op hun beurt aan dat ze de hogere marge logisch vinden. Het risico op huizenkopers die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, is volgens hen pijnlijk blootgelegd. Bij een hoger risico hoort een hogere opslag, zo is de redenatie van deze banken. Uit velerlei cijfers, zoals die van het Waarborgfonds Eigen Woningen, blijkt dat dit een loos argument is. Het risico voor banken is maar minimaal gestegen. Een renteopslag van 0,1 of 0,2 procent zou te rechtvaardigen zijn. Echter, de opslag van 0,7 procent niet!

Laagste rente bij Hypotrust
Recent verlaagde Hypotrust haar hypotheekrentes. Hiermee ging Hypotrust met succes de concurrentie aan met de grootbanken. Zowel bij hypotheken met een variabele als een rentevaste termijn biedt hypotrust nog steeds veruit de laagste rente. Voor een hypotheek met een rentevaste termijn van tien jaar is de hypotheekrente 4,25 procent. National Academic en Reaal volgen met een rente van 4,35 procent. Banken als SNS en ABN AMRO zitten daar met respectievelijk 4,50 en 4,55 procent fors boven. Bank of Scotland vraagt met 4,95 de hoofdprijs.

Ondanks de beperkte concurrentie op de hypotheekmarkt is het de verwachting dat op korte termijn de gemiddelde hypotheekrente eerder omlaag dan omhoog zal gaan. Met name de grootbanken zullen vroeg of laat het rentevoordeel moeten doorberekenen. Het laatste geldt zeker wanneer door de terugkerende rust op de financiële markten meer partijen een lagere rente zullen gaan vragen. Via Wegwijs kunt u meer informatie aanvragen over de mogelijkheden van de lage hypotheekrente voor het kopen van een woning of het oversluiten van uw hypotheek.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie