Nieuws

Tweede etage geen belemmering voor inbrekers

Raam of balkondeur via regenpijp en kliko gemakkelijk bereikt

maandag 5 juli 2010
Tweede etage geen belemmering voor inbrekers

De aandacht van woninginbrekers verlegt zich steeds meer van de voor- en tuindeur naar het balkon en het dakraam. Volgens het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) laten inbrekers zich niet meer ontmoedigen door het betere klauterwerk. Het zijn volgens de organisatie deze zomermaanden waarin dieven makkelijker hun slag slaan door de vele openstaande ramen. Een eenvoudige knip op het raam is meestal niet voldoende om indringers buiten te houden.

De aanname dat de meeste woninginbraken 's nachts worden gepleegd is ook een verkeerde. De meeste inbraken worden op klaarlichte dag uitgevoerd. Zodra de kinderen van school gehaald worden of de boodschappen voor het avondeten worden gedaan, slaan de ongewenste bezoekers hun slag. Bewoners trekken 's middags te gemakkelijk de deur achter zich dicht zonder na te denken over openstaande ramen of balkondeuren.

Nieuwbouw kwetsbaar
Speciale aandacht voor woninginbraak is vereist voor huiseigenaren die net de sleutel hebben ontvangen van hun nieuwbouwwoning. Na de sleuteloverdracht is er in de woningen vaak al veel dure nieuwe huisraad aanwezig, terwijl de bewoners nog wel elders overnachten. Bovendien zijn de straten 's nacht verlaten waardoor inbrekers vrij spel hebben. Volgens het CCV worden in nieuwbouwwijken regelmatig complete keukenblokken en verwarmingsketels gestolen.

Lilian Tieman, projectmanager Veilig Wonen bij het CCV, vindt dat projectontwikkelaars en gemeenten ook na oplevering nog enige tijd zorg moeten dragen voor de beveiliging van een nieuwe wijk. "Die beveiliging is er wel tijdens de bouw, maar zodra de sleuteloverdracht geweest is vinden aannemers te vaak dat ze van de verantwoordelijkheid af zijn. Het regelen van beveiliging overlaten aan de nieuwe bewoners is een mindere optie, omdat zij elkaar nog amper kennen."

Ingebroken in de buurt? Waakzaam zijn

Inbrekers hoppen niet van de ene naar de andere wijk wanneer ze een succesvolle kraak hebben gepleegd. Meestal blijven de dieven enige tijd actief in een wijk waar ze ingebroken hebben. Ze kennen het type woningen, de zwakke plekken van de huizen en de vluchtroutes. Vooral mensen die recent slachtoffer zijn geworden van een inbraak moeten op hun hoede zijn. Inbrekers verwachten dat de eigenaren hun gestolen goederen weer snel vervangen. Zo kunnen ze in bijzonder korte tijd opnieuw slachtoffer worden.

Voor huiseigenaren is het belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen inbraak. Ondanks dat inbraakschade in Nederland meestal correct en snel vergoed wordt, is voorkomen nog steeds beter dan genezen. Wanneer een huis voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk, neemt de kans op inbraak met 90 procent af. Bovendien vragen verzekeraars in de regel minder verzekeringspremie voor een huis met een politiekeurmerk.  Meer informatie over het effectiever verzekeren van een koophuis en de inboedel is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie