Nieuws

Verzekeraar ontwikkelt budget-uitvaartpolis

Noodzaak van dergelijke verzekering twijfelachtig

vrijdag 18 juni 2010
Verzekeraar ontwikkelt budget-uitvaartpolis

De afgelopen decennia zijn uitvaarten langzaamaan steeds persoonlijker geworden. Zwarte kleding is al lang geen gemene deler meer op de uitvaart, in sommige gevallen wordt er liever bier en bitterballen geserveerd in plaats van koffie en cake. Onder aanvoering van de uitvaartverzekeraars is het steeds normaler geworden om bij leven het eigen afscheid te plannen. Kosten voor bijzondere wensen vormen geen obstakel meer als ze niet voor rekening van de nabestaanden vallen, maar verzekerd worden in een uitvaartpolis. Uitvaartverzekeraar PC Hooft biedt nu een verzekering aan voor een uitvaart waar alle extra's zijn uitgehaald. Voordelig, maar erg kaal.

Uitvaart Compact is de naam van de uitvaartverzekering die alleen de meest basale kosten van een uitvaart dekt. Zelfs een eenvoudige bijeenkomst in een aula voor korte toespraken valt niet onder de dekking. Uitvaartverzekeraar PC Hooft verzorgt zelf ook uitvaarten en merkte dat het minimale Compact concept uitermate goed liep en ontwikkelde daar een verzekering bij. De premie is net als bij andere uitvaartverzekeringen afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde. Het verzekerde bedrag  is afhankelijk van de keuze voor een crematie of begrafenis. Voor een begrafenis rekent PC Hooft 1.600 euro, voor een crematie 1.500 euro.

Verzekeraar heeft regie
Met de budgetpolis houdt PC Hooft de volledige regie over de uitvaart. Zelfs de dag, tijd en locatie worden bepaald door de verzekeraar. De standaardkist is van geperst hout met een eikenprint. Het graf is een algemeen ofwel gedeeld graf. Er is geen aparte steen, maar er wordt een inscriptie gezet op een bestaand gedenkteken. Volgens PC Hooft is de verzekering ideaal voor mensen met een smalle portemonnee of voor mensen die al in privékring afscheid genomen hebben en geen behoefte hebben aan een extra rouwmoment. De verzekering kan overigens wel uitgebreid worden als de nabestaanden bijvoorbeeld wel van de aula gebruik willen maken.

Aanrader?
De nieuwe uitvaartverzekering van PC Hooft zal dit najaar beschikbaar worden. Behalve dat het idee van een ceremonieloze begrafenis bij veel mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen, is het ook maar de vraag of een dergelijke verzekering vanuit financieel oogpunt aan te raden is. In veel gevallen zal het meer opleveren om zelf het bedrag voor een simpele uitvaart bijeen te sparen, dan het als premie onder te brengen bij een uitvaartverzekering. Juist wanneer de verzekerde helemaal geen wensen heeft.

Maakt dat meteen alle uitvaartverzekeringen overbodig? Absoluut niet. Wanneer er al iets meer behoeftes zijn, kunnen de kosten sterk oplopen. De kosten van begraafplaatsen lopen bijvoorbeeld per gemeente al enorm uiteen. Opgeteld is de prijs van een gedenksteen, catering en begraafplaats vaak al dusdanig hoog dat een uitvaartverzekering geen overbodige luxe meer is.

In Nederland heeft ongeveer 70 procent van de bevolking een uitvaartverzekering. Deze polissen zijn meestal volledig op maat te maken. Van een naturaverzekering, waarbij de verzekeraar direct alle kosten betaalt aan de uitvaartonderneming, tot een zogeheten sommenverzekering. Waarbij de nabestaanden een vast bedrag krijgen uitgekeerd waar ze zelf de begrafenis van kunnen betalen. Meer informatie over uitvaartverzekeringen zijn op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie