Nieuws

Overstroming maakt Côte d’Azur vakantiedrama

Kans op premieverhoging reisverzekering na dramatisch claimjaar

donderdag 17 juni 2010
Overstroming maakt Côte d’Azur vakantiedrama

Vakantiegangers die dit voorjaar de Franse Côte d'Azur als bestemming kozen, weten weer waarom ze een reisverzekering hebben. Talloze tenten en caravans zijn weggespoeld in het noodweer van de afgelopen dagen. Door de overstroming zitten ongeveer tweehonderd Nederlandse vakantievierders zonder onderdak of vervoer. Sommigen moesten zelfs per helikopter van hun camping geëvacueerd worden. Alle bezittingen bleven achter. Wat doet de reisverzekering voor deze onfortuinlijke Nederlanders?

De belangrijkste tip voor vakantiegangers is om in alle situaties eerst de alarmcentrale van de reisverzekering te bellen. Niet alleen met noodweer, maar ook bijvoorbeeld wanneer een thuisblijver plotseling iets ergs overkomt. De alarmcentrales hebben in vrijwel alle gevallen vaker met het bijltje gehakt, en kunnen precies vertellen wat het slachtoffer het best kan doen, wat de verzekering vergoedt en hoe de reiziger het snelst terug komt in Nederland of hoe hij of zij juist de reis weer kan vervolgen. De alarmcentrale brengt vooral structuur in de chaos die meestal volgt na een vervelende gebeurtenis.

Tent spoelt weg
Een tent is een ideaal en goedkoop alternatief voor een hotelkamer of vakantiehuis, maar is wel erg kwetsbaar. Waait de tent weg en is deze onbruikbaar, dan vergoedt de verzekering de tent als bagage. Wees er dus zeker van dat bagage is meeverzekerd op de reisverzekering. Het kan natuurlijk zijn dat het niet eenvoudig is om direct een nieuwe tent aan te schaffen. In dat geval zijn bijvoorbeeld hotelovernachtingen verzekerd als zogenoemde buitengewone kosten. Let wel, er is altijd een vastgestelde maximumtermijn  (meestal twee dagen). Bovendien hanteert elke verzekeraar een maximumbedrag per persoon per dag, gemiddeld 50 euro.

Schade aan een caravan is een ander verhaal. De caravan valt nooit onder de reisverzekering en heeft een eigen caravanpolis nodig. Afhankelijk van de gekozen dekking wordt de schade aan de caravan vergoed en wordt eventueel een huurcaravan ter plaatse geregeld om de vakantie af te maken. Ook het terugbrengen van de beschadigde caravan naar Nederland is afhankelijk van de gekozen dekking.

Auto en camper

Wordt de auto of camper onbruikbaar op vakantie, dan regelt de reisverzekering vervangend vervoer om de vakantie mee af te maken. Aan de huur van de vervangende auto is wel een maximumbedrag gekoppeld en/of een maximum aantal dagen dat huur van de auto vergoed wordt. Om de eigen auto weer terug te brengen naar Nederland is in de meeste gevallen een automobilistenhulpverzekering nodig. Als auto's all-risk verzekerd zijn, vergoeden veel verzekeraars ook repatriëring van de auto bij problemen in het buitenland.

Sneeuw, aswolk èn overstroming
Reisverzekeraars hebben een druk jaar in 2010. In de eerste maanden van dit jaar moesten veel Nederlanders geholpen worden die door hevige sneeuwval op de vliegvelden gestrand waren. Eind april dreef de IJslandse aswolk over Europa en moesten de vliegtuigen weer aan de grond blijven. Nu het hoogseizoen nog niet is begonnen, hebben de verzekeraars al de handen vol aan het Zuid-Franse noodweer. 2010 is een slecht jaar voor de reisverzekeraars. Zelden zijn in één jaar tijd zoveel verschillende typen schadeclaims ten laste van de polis gekomen.

Voor mensen die meer dan eenmaal of langer dan twee weken per jaar met vakantie gaan is een permanente reisverzekering aanzienlijk voordeliger dan een reisverzekering per reis. Er bestaan bovendien grote premieverschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vragen driemaal zoveel premie als andere verzekeraars. Wie nog geen permanente reisverzekering heeft kan dit het best dit jaar nog regelen en bij voorkeur op basis van een meerjarig contract. De kostbare gang van zaken van 2010 zou voor verzekeraars wel eens aanleiding kunnen zijn om vanaf volgend jaar de premie fors te verhogen. Meer informatie over het verschil tussen permanente en incidentele reisverzekeringen is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie