Nieuws

Assurantiebelasting 153 procent hoger?

PvdA en GroenLinks in de bocht

dinsdag 29 juni 2010
Assurantiebelasting 153 procent hoger?

Niet alleen via de bekende blauwe envelop dragen Nederlanders belasting af, ook over verzekeringen heft de overheid een tax. Deze zogenaamde assurantiebelasting bedraagt 7,5 procent. Verzekeraars rekenen deze kosten door aan verzekerden. PvdA en GroenLinks willen deze belasting verhogen en koppelen aan het BTW-tarief van 19 procent. Het daadwerkelijk doorvoeren van het plan zou fors hogere verzekeringspremies tot gevolg hebben.

Het verhogen van de assurantiebelasting naar 19 procent levert de overheid naar berekening een extra belastingopbrengst van € 1,5 miljard op. Niet alleen in Nederland wordt het verhogen van de assurantiebelasting gezien als een optie de schatkist aan te vullen. In Engeland is recent een verhoging van 5 naar 6 procent doorgevoerd,  in feite een verhoging van 20 procent.  De forse verhoging die PVDA en Groen links  zouden willen doorvoeren, komt neer op een verhoging van maar liefst  153 procent.

Verzekeringen duurder
Assurantiebelasting wordt geheven over alle soorten van schadeverzekeringen zoals onder andere de reis-, auto-, inboedel en woonhuis- , kostbaarheden en aansprakelijkheidsverzekering, kortom de verzekeringen die vrijwel iedere Nederlander in huis heeft. De huidige assurantiebelasting van 7,5 procent rekenen verzekeraars bovenop de verzekeringspremie die zij zelf hanteren. Verzekeraars fungeren hiermee als een bijkantoor van het belastingkantoor. Zij moeten een verhoging van de assurantiebelasting doorberekenen aan hun verzekerden. Naast de verhoging van de assurantiebelasting komt de verhoging van de standaard verzekeringspremie. Vooral  veel autoverzekeraars hebben de afgelopen maanden te kennen gegeven dat zij met verlies moeten werken. Gezinnen gaan er dus fors op achteruit als de twee linkse partijen hun zin zullen krijgen.

Koude drukte
Woordvoerder van het Vervond van Verzekeraars, Paul Koopman, is van mening dat het zo'n vaart niet zal lopen met de verhoging van de assurantiebelasting. ''Het zijn slechts twee politieke partijen die dit opperen. Net als bij andere mogelijke maatregelen zal een nieuwe coalitie daar het laatste woord in hebben. ''

Het is zeer de vraag of er binnen de politiek draagvlak ontstaat voor een verhoging van de assurantiebelasting naar 19 procent. Desondanks maakt het voorstel van de PvdA en GroenLinks  eens te meer duidelijk dat Nederlanders niet aan een lastenverzwaring lijken te ontkomen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie