Nieuws

Marktrente op laagste niveau sinds 1540

Hypotheekrente moet verder omlaag

dinsdag 25 mei 2010
Marktrente op laagste niveau sinds 1540

Tijdens het Pinksterweekend is de rente op de kapitaalmarkt gedaald tot onder de 2,9 procent. Dat is het laagste niveau sinds het jaar 1540 blijkt uit research van Wegwijs Kenniscentrum. De rente voor tienjarige staatsleningen (SL-rente), die ook leidraad is voor het niveau van de hypotheekrente, heeft in de geschiedenis alleen rond het jaar 1895 even dit lage percentage aangetipt. De kapitaalmarktrente is onder het niveau van juli 2005 gedaald toen de rente maar net boven de 3 procent bleef. De hypotheekrente lag toen echter aanzienlijk lager.

Door de chaotische financiële stand van zaken in de zuidelijke landen van Europa zoeken grote investeerders en institutionele beleggers naar zekere partijen om hun geld te beleggen. Overheden werden altijd als goudgerande zekerheden beschouwd. Zij kunnen hun schulden immers altijd afbetalen door belasting te heffen op hun burgers. Alle burgers van een land staan in feite samen garant voor het terugbetalen van leningen die de staat nodig heeft om haar plannen te verwezenlijken. Die zekerheid is echter niet altijd meer aanwezig.

Nederland in trek
Sinds het debacle in Griekenland, waar overheid en burgers zich door een te ruim uitgavenpatroon in moeilijkheden hebben gebracht, zijn investeerders huiverig geworden om aan bepaalde staten geld te lenen. Naast Griekenland leven ook de Spanjaarden, de Portugezen, de Italianen en de Ieren op te grote voet. Landen als Duitsland en Nederland staan echter als financieel zeer degelijk bekend. Het geld van beleggers - waaronder de rijke Aziatische landen -  stroomt in verband daarmee rijkelijk naar ons land toe. Zoveel geld zelfs dat Nederland in staat is om de rentevergoeding daarvoor te verlagen tot het laagste niveau sinds 1540, het moment waarop voor het eerst de rente werd geregistreerd. Terwijl Nederland enerzijds garanties moet afgeven aan de Griekse regering -  en wellicht straks nog aan andere regeringen - tegen een rente van 5 procent, kan het zelf geld op de kapitaalmarkt lenen tegen rentepercentages van onder de drie procent. Dit type meevallers is nog niet in de begroting opgenomen.

Kredietcrisis versus hypotheekrente
Voor de Nederlandse bevolking is het wel een tegenvaller dat de lage kapitaalmarktrente zich niet direct vertaalt in een lagere hypotheekrente. De kredietcrisis is hier debet aan. Banken willen hun verliezen van de afgelopen jaren in een snel tempo terugverdienen. De lage marktrente geeft hen daartoe de kans zonder de woningmarkt al te sterk negatief te beïnvloeden. 

Hypotheekrente moet omlaag
Vijf jaar geleden werd een lagere marktrente direct doorgegeven aan de klant. Toen de SL-rente in juli 2005 net boven de 3 procent zweefde, lieten hypotheekverstrekkers hun rente voor een 10 jaar vaste hypotheek ook zakken. De laagste toen gemeten 10-jarige hypotheekrente lag op 3,45 procent. De renteopslag van banken lag toen tussen de 0,45 en 0,85 procent. Nu de kapitaalmarktrente in het weekend is gezakt tot 2,898 procent ligt het bijbehorende hypotheekrenteniveau 1,6 tot ruim 2 procent hoger. De laagste tien jaars rente (4,5 procent) wordt momenteel uitgegeven door geldverstrekker National Academic. ABN Amro vraagt voor een vergelijkbare hypotheek 5 procent rente.

De winstmarge van banken is in de afgelopen weken sterk opgelopen. Tegelijk willen hypotheekbanken en verzekeraars, na een aantal magere jaren, eindelijk weer eens een groter marktaandeel in hypotheken verwerven. De kans dat de hypotheekrente de komende weken sterk omlaag gaat, is dan ook toegenomen. Meer informatie over de laagste hypotheekrente is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie