Nieuws

Kras in de lak en de dader is weg. Wat nu?

60 miljoen euro schade door onbekende dader

dinsdag 11 mei 2010
Kras in de lak en de dader is weg. Wat nu?

Het behoort tot de grootste frustraties van de automobilist. Na het boodschappen doen ontdek je dat een onvoorzichtige chauffeur bij het uitparkeren jouw auto geraakt heeft. Helaas was deze bestuurder niet zo fatsoenlijk om een briefje onder de ruitenwisser achter te laten. De schade kan in de honderden euro's lopen. Let op! Het Waarborgfonds (WBF) kan in deze gevallen uitkomst bieden. In 2009 keerde het fonds voor 60 miljoen euro aan vergoedingen uit voor schades waar geen dader bekend was.

Het Waarborgfonds stelt strenge voorwaarden aan de toekenning van een schadevergoeding. Zo moeten er twee mensen zijn die kunnen verklaren dat de auto schadevrij is geparkeerd in Nederland en dat de auto bij terugkomst schade had. Ook moet binnen zeer korte tijd aangifte bij de politie gedaan worden. Verder moet de schade aantoonbaar door een motorvoertuig veroorzaakt zijn. Een stukje rode lak op een blauwe auto bijvoorbeeld. Of een deukje in het portier precies ter hoogte van de openzwaaiende deur van de buurman.

Vandalisme
Schade veroorzaakt door vandalen of door een winkelwagentje kan dus niet ingediend worden bij het Waarborgfonds. Dat komt omdat het geld voor de vergoedingen in het fonds ingelegd wordt door alle autoverzekeraars in Nederland. De schade is waarschijnlijk veroorzaakt door een verzekerde auto in Nederland, alleen is niet bekend bij wie de dader verzekerd is. Daarom dragen alle verzekeraars gezamenlijk de kosten.

Niet alleen parkeerschade zonder bekende dader kan ingediend worden bij het fonds. Ook afvallende lading van vrachtwagens en personenauto's komen in aanmerking voor vergoeding. Mits de aansprakelijke persoon niet meer te achterhalen is uiteraard. Ook wordt nog wel eens vergeten dat het Waarborgfonds er niet alleen is voor auto's. Denk bijvoorbeeld ook aan een omver gereden tuinhek waarbij de dader er vandoor is gegaan.

Zelf aansprakelijk
Het is belangrijk om direct na het constateren van de schade de verzekeraar in te lichten of contact op te nemen met het WBF. Wanneer dit te laat gebeurt, is een schadevergoeding niet meer mogelijk. Bij een All Risk verzekering zal de schade nog wel uitbetaald worden, maar dan heeft de uitbetaling  meestal ook gevolgen voor de hoogte van de premie.

Vorig jaar kwamen er bij het Waarborgfonds ruim 53.000 claims binnen. Daarvan ging het in 30.000 gevallen om parkeerschade. De langste vingers zijn van de overheid. Bijna een derde van al het uitgekeerde geld  (18 miljoen euro) ging naar kapotte vangrails en lantaarnpalen. Meer informatie over het indienen van een claim bij het Waarborgfonds is te vinden op www.wbf.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie