Nieuws

Doorstroming woningmarkt ernstig in gevaar

Geen geld meer voor starterslening

woensdag 26 mei 2010
Doorstroming woningmarkt ernstig in gevaar

Het geld voor de starterslening is op. De regeling waarbij starters onder zeer gunstige voorwaarden extra geld kunnen lenen voor de aanschaf van een eerste huis is bijna verleden tijd. Het ministerie voor Volkshuisvesting (VROM) stelde samen met de gemeenten het geld beschikbaar voor de gunstige leningen, maar het potje van het ministerie is nu leeg. In sommige plaatsen hebben de gemeenten nog wel geld voor een starterslening. Half maart schatte VROM nog dat de starterslening pas eind 2010 op zou houden te bestaan.

Mensen die voor het eerst een huis willen kopen wordt het nu nog moeilijker gemaakt. Banken zijn sinds de crisis veel terughoudender geworden met het verstrekken van hypotheken aan starters. Vooral starters met een opleiding beneden hbo- of academisch niveau hebben hier last van. Met het verdwijnen van de starterslening is nu ook de laatste hulp van de overheid opgedroogd. Twee maanden geleden was de bodem van de koopsubsidiepot al bereikt.

Gedeelde lasten
De kosten van de lening worden gedeeld door het ministerie en de gemeente waarin de woning gekocht is. VROM stopte eind 2006  veertig miljoen euro in de pot voor startersleningen. Dat bedrag is nu op. De uitvoerende instantie, het Stimuleringsfonds Woningmarkt Nederland (SVN), denkt dat de starterslening nog heel even door kan op enkel het geld van de gemeenten. Volgens een woordvoerder van SVN zijn sommige gemeenten echter ook al door hun geld heen.

Wat houdt de lening in?
Starters die een huis op het oog hebben maar niet de volledige hypotheek daarvoor rond kunnen krijgen, hebben de mogelijkheid om een starterslening af te sluiten om het laatste deel bij te kunnen passen. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 37.700 euro. Daarover hoeft in de eerste drie jaar geen rente of aflossing te worden betaald. Na deze drie jaar worden de lasten afgestemd op het inkomen van de lener.

Starterslening laatbloeier
De starterslening werd eind 2006 ingevoerd om beginners op de woningmarkt meer mogelijkheden te geven. In totaal zijn er ongeveer 8800 verstrekt aan beginnende huizenkopers. Ruim de helft van de aanvragen vond plaats in de eerste maanden van 2010. Echt storm liep het toen nadat eind maart laatste koopsubsidie werd verstrekt. Ter vergelijking: in heel 2007 werden slechts 600 aanvragen voor een starterslening in behandeling genomen.

Starters zeer belangrijk voor woningmarkt
Er zijn in Nederland meer groepen die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Toch zijn het de starters die altijd onder het vergrootglas liggen. Beginnende woningkopers staan namelijk onderaan de keten op de woningmarkt. Zodra zij een woning aanschaffen, veroorzaakt dit een kettingreactie. Degene van wie ze het huis kopen kan op zijn beurt weer van de volgende partij een huis kopen, die vervolgens ook weer de markt op kan. Gemiddeld zorgt een starter voor 3,2 verkopen in serie.

Verschillende instanties lobbyen inmiddels bij de overheid om de potjes voor de startersregelingen weer te laten aanvullen. Een aantal gemeenten biedt de starterslening op eigen initiatief nog aan. Meer informatie over de haalbaarheid van een starterslening in uw gewenste woonplaats is op te vragen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie