Nieuws

Nederlandse hypotheken doorverkocht

Opwaartse druk op hypotheekrente

vrijdag 16 april 2010
Nederlandse hypotheken doorverkocht

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Gmac – dochter van General Motors - kreeg enkele jaren een stevige voet op de Nederlandse hypotheekmarkt. Met scherpe hypotheektarieven ging het concern de concurrentie aan. Op het hoogtepunt werd zelfs vier procent van alle hypotheken in Nederland bij Gmac gesloten en hadden tenminste 50.000 mensen een Gmac-hypotheek. Deze hypotheken blijken nu doorverkocht aan de hoogst biedende partij.

Voor Nederlandse woningeigenaren zal de verkoop niet leiden tot veel veranderingen. Rentebetaling en eventuele aflossing loopt gewoon door. Alleen komen deze nu in de kas van de Fortress Investment Group terecht, de koper van onder andere de Nederlandse hypotheken van Gmac.

Hypotheekpakketten uit de gratie
Gmac kwam met name in de problemen door een ruim beleid te voeren bij het verstrekken van hypotheken. Te veel mensen konden de relatief hoge hypotheeklasten niet meer opbrengen. Daarnaast besloot Gmac een deel van de hypotheken door te verkopen aan investeerders. Deze investeerders hadden hier geld voor over omdat  ze de hypotheekrente mochten ontvangen in ruil voor het geld dat ze beschikbaar stelden. Uiteraard zorgde Gmac ervoor ook zelf hiervan te profiteren door zelf een deel van de inkomsten zelf te incasseren.

Deze handel liep voorspoedig tot het moment dat veel huiseigenaren in de problemen kwamen. De verkoop van de ‘hypotheekpakketjes’ stagneerde hierdoor. Investeerders liepen meer risico en waren beduidend minder enthousiast over het overnemen van hypotheken. Hierdoor kreeg Gmac minder geld binnen. Dit terwijl er wel geld nodig was voor het financieren van de woningaankopen die bij Gmac aangesloten klanten deden. Via andere manieren moesten er geldbronnen worden aangeboord. De extra kosten en het risico dat dit met zich meebracht, zijn het bedrijf te veel geworden. De huidige koper van onder andere het Nederlandse hypotheekgedeelte heeft daarvoor vrijwel zeker niet de hoofdprijs betaald. De exacte cijfers zijn niet bekend gemaakt, maar een deel van het risico dat de koper loopt - het risico geld mis te lopen doordat huiseigenaren niet kunnen betalen - is meegenomen in de verkoopprijs.

Marktrente loopt op
Na het mislukte Amerikaanse avontuur is het nu het gevestigde en van oorsprong Franse BNP dat de concurrentie aanwakkert. Zo biedt de bank bij een hypotheek met een rentetermijn van 20 jaar met 4,9 procent de laagste rente. 

Bij een rentetermijn van 10 jaar moet BNP de bank het Nederlandse National Academic voor zich dulden. Laatstgenoemde biedt de laagste rente van 4,6 procent. Al sinds medio februari is dit de laagst mogelijke rentestand voor het genoemde termijn. De marktrente loopt de laatste dagen echter iets op. Huizenkopers dienen hier rekening mee te houden. Nadere info over de laagste rente voor degelijke hypotheken kan eventueel worden opgevraagd middels de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie