Nieuws

Desastreuze Griekse invloed op AEX en rente

Grieks worstelen op de beurzen

woensdag 28 april 2010
Desastreuze Griekse invloed op AEX en rente

De beurzen in de westerse wereld zijn in rep en roer. Het stoutste jongentje van de Europese klas is erin geslaagd de gevestigde orde op de rand van paniek te brengen. Net nu een kleine meerderheid onder consumenten en bedrijfsleven de kredietcrisis lijkt te hebben verwerkt en er weer in begint te geloven dat het klimaat wat zonniger wordt, lijken de Griekse 'money-spenders' ons weer barre tijden te bezorgen.

Tot groot plezier van velen leken de aandelen de afgelopen weken eindelijk weer op te stomen naar de realistische waarden van enkele jaren geleden. Weinigen hadden echter rekening gehouden met het enorme gat in de hand van de Grieken. Gevolg: de AEX zakte in twee dagen tijd van 357 naar 341 om daarna gelukkig weer enigszins op te veren.

Valse Griekse cijfers
De Grieken hebben de wereld in de maling genomen. Nog niet zo lang geleden, wekten zij met valse cijfers de indruk de financiële boel goed in de hand te hebben. Recent vielen zij echter door de mand. De Grieken hebben een tekort dat maar liefst vijf keer zo hoog ligt als tussen de Europese landen als maximum is afgesproken. Griekenland moet als gevolg daarvan maar liefst veertien procent rente betalen om op de kapitaalmarkt voor twee jaar een lening te kunnen verkrijgen.

Extreme wanbetaler
Waarom is de rest van de wereld nu zo in rep en roer? Kunnen we die vermaledijde Grieken niet in hun financiële sop gaar laten koken? Dat kan inderdaad niet. Griekenland zorgt namelijk voor paniek. Amerikaanse kredietbeoordelingsbureaus hebben uitgesproken dat Griekenland voorlopig op de lijst van extreme wanbetalers kan worden bijgeschreven. Dat betekent zoveel als: "Wie Griekenland nog een cent leent, kan er bijna zeker van zijn dat hij die cent niet meer terugkrijgt."

Euro devalueert
Zowel Amerika, China als Europa investeren al jaren in Griekenland. Iedereen wil die investering natuurlijk terug zien. Verwacht wordt nu dat andere Europese landen gedwongen zullen worden om alsnog en nog meer geld te lenen aan de Griekse regering, omdat dit land anders failliet gaat. Dat wordt als een blamage gezien van de Europese gemeenschap, die veel zwakker komt te staan. Omdat het er op lijkt dat niet alleen Griekenland, maar ook Ierland, Portugal en Spanje teveel hebben uitgegeven, wordt aan de andere kant van de oceaan al geroepen dat Europa op de rand van faillissement staat.

De werkloosheid in Spanje is inmiddels opgelopen tot twintig procent. Al die Europese ellende heeft grote gevolgen voor de waarde van de euro, die elke dag minder waard wordt. De VS, die uiteindelijk de rotzooi hebben veroorzaakt, doen nu net alsof de Europeanen op financieel gebied evenveel te verwijten valt als de Amerikanen zelf.

Nu andere landen in Europa de geldkraan richting de zwakke landen moeten openzetten, wordt Europa armer en moet het collectief aan het geldinfuus van de rest van de wereld. De vraag naar geld wordt dan groter en de rente schiet straks omhoog, ook van de  landen die het nu nog goed doen. Als iedereen straks meer rente moet betalen voor het lenen van geld, zowel bedrijfsleven als consumenten, gaan de winsten omlaag en kan er minder besteed worden. De beurzen zien het al aankomen. De aandelen worden minder waard.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie