Nieuws

AOW: Nederland weer 65, Ierland 68!

Pensioen op 65 goedkoop te verzekeren

donderdag 4 maart 2010
AOW: Nederland weer 65, Ierland 68!

Als de PVV straks de grootste partij wordt - en die kans is niet ondenkbeeldig gezien de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen - dan krijgen de Nederlandse senioren gewoon vanaf hun 65e weer AOW. De Ieren weten vanaf vandaag dat zij een stuk langer zullen moeten blijven doorwerken. Daar wordt de lat op niveau 68 gelegd als het aan de Ierse regering ligt. De meeste Nederlanders denken echter, ondanks Wilders, dat verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar onontkoombaar is. Het kost echter niet veel om die twee jaar verschil zelf bij te verzekeren.

Volgens de Ierse regering is het onmogelijk om aan iedere oudere vijftien jaar of langer pensioen te betalen. In de loop der jaren is de gemiddelde sterfteleeftijd opgelopen van gemiddeld 72 jaar naar gemiddeld 79 jaar. De gemiddelde Ierse man wordt nu 76 jaar, terwijl de gemiddelde vrouw 81 jaar haalt. Dat betekent dat pensioenen in het verleden gemiddeld zeven jaar en tegenwoordig gemiddeld veertien jaar door de huidige werkenden moeten worden opgehoest.

Mensen worden nog ouder
Net zoals in Nederland wordt ook in Ierland een stijging van de gemiddelde leeftijd verwacht van circa acht jaar in de komende twintig jaar. De gemiddelde leeftijden komen op 85 voor een man en op 88 voor een vrouw. Daarom gaat de pensioenleeftijd in Ierland vanaf 2014 naar 66 jaar, vanaf 2021 naar 67 jaar en vanaf 2028 naar 68 jaar.

Buurlanden al naar 67
In Engeland en Duitsland is de kogel al een poosje door de kerk. In beide landen is door regering en parlement al besloten om de pensioenleeftijd stapsgewijs omhoog te brengen naar 67. In Oostenrijk is een wetswijziging te dien aangaande in behandeling. In alle landen geldt dezelfde motivatie: de mens wordt veel ouder. Met in verhouding minder werkende mensen dan vroeger is zo'n lange uitkering, die tegenwoordig ook jaarlijks ook nog eens hoger is, niet meer te betalen. In 1957 kostte een gepensioneerd stel de overheid over de totale looptijd € 25.000,-. Anno 2009 is de samenleving per gepensioneerd stel ruim een kwart miljoen euro kwijt. Met een enorme vergrijzing op komst is dit systeem niet meer te handhaven.

Bijverzekeren erg goedkoop
Overigens is het niet eens zo duur om tijdens het leven die twee jaar verschil aan AOW zelf te verzekeren. Vooral als men er vroeg bij is, is de premie laag. Zo betaalt een alleenstaande van 25 jaar hiervoor een extra premie van slechts € 23,- per maand.  Een veertigjarige betaalt € 53,- per maand. Een vijftigjarige betaalt met € 55, - niet veel meer. Dat komt vooral omdat die slechts één jaar heeft te overbruggen, want een vijftigjarige mag nog net op 66-jarige leeftijd met pensioen. Nadere info over het bijverzekeren van enkele jaren pensioen kan eventueel via Wegwijs worden aangevraagd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie