Nieuws

Waar is de kans op autodiefstal het grootst?

Volkswagen blijft meest gestolen auto

dinsdag 16 februari 2010
Waar is de kans op autodiefstal het grootst?

In 2009 zijn 11.024 personenauto’s met een Nederlands kenteken gestolen. Dit zijn er 192 minder dan de 11.216 in 2008. In de afgelopen 15 jaar is het aantal sterk teruggelopen. In 1995 werden bijvoorbeeld maar liefst 26.438 auto’s ontvreemd. Zowel het aantal diefstallen als het aantal auto’s  dat later weer terug wordt gevonden, verschilt sterk per regio. Ook is niet ieder merk even populair bij het dievengilde.

Logischerwijs worden in de grote steden de meeste auto’s gestolen.  Koploper is Amsterdam met 2.002 gestolen voertuigen in 2009. De volgende op de lijst is Rotterdam met 1.840 diefstallen. In Zeeland loopt de autobezitter minder risico. In heel 2009 werden daar slechts 167 auto’s ontvreemd. Het aantal gestolen auto’s per inwoner bedraagt in Amsterdam 0,26 terwijl dit getal in Zeeland beperkt blijft tot 0,04.

In Groningen en Zeeland meeste auto’s teruggevonden
Van alle gestolen personenauto’s wordt  55,9 procent teruggevonden. Dit percentage is sinds 2007 niet gewijzigd. Wie echter in 1995 zijn auto kwijtraakte door diefstal, had met 71,2 procent beduidend meer kans deze ooit weer terug te zien. In onder andere in Groningen en Zeeland werden de meeste gestolen voertuigen weer teruggevonden, terwijl het terugvindpercentage in Gelderland en Brabant het laagst was. Opvallend genoeg zijn dit allen grensprovincies. Smokkel naar het buitenland is dus niet zozeer het probleem. Slechts een derde van de gestolen voertuigen kwam in deze regio’s weer boven water.

Volkswagen blijft gewild
Bezitters van een Volkswagen hadden in 2009 de grootste kans bestolen te worden. Van dit merk werden in 2009 maar liefst 2.509 exemplaren gestolen. Op enige afstand  volgen Opel (959) en Ford (953). Opmerkelijk is de stijgende populariteit van Mini’s. In 2009 is het aantal ‘Mini-diefstallen’ ten opzichte van het jaar ervoor met 56,4% gestegen tot 61.

Top-5  diefstal Nederlandse voertuigen in buitenland
Voertuigen met een Nederlands kenteken werden niet alleen in Nederland ontvreemd. De top-5 van andere landen wordt aangevuld door België, Frankrijk, Spanje en Duitsland. België staat op de eerste plaats met 60 gestolen Nederlandse voertuigen in 2009. Ook dit aantal daalt over de jaren. In 2007  werden bij onze zuiderburen nog 113 voertuigen met een Nederlands kenteken gestolen. Bosnië-Herzegovina komt niet voor in de top maar is bezig aan een opmars. Daar steeg het aantal van 12 in 2007 naar 22 in 2009.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie