Nieuws

Mondige consument claimt meer

Klanten halen door crisis onderste uit de kan bij verzekeraar

maandag 22 februari 2010
Mondige consument claimt meer

Anderhalf jaar nadat de eerste bank omviel, voelt de consument de financiële crisis zelf ook in zijn portemonnee. Hij moet creatiever worden om zijn financiën op orde te houden. Bezuinigen is vaak de eenvoudigste oplossing, maar ook minder orthodoxe methodes worden niet geschuwd. Zo merken verzekeraars dat hun klanten per schademelding gemiddeld hogere bedragen claimen. De crisis lijkt daar aan ten grondslag te liggen. Wegwijs zocht uit of dat werkelijk zo is.

Na een schade gaan klanten preciezer na wat het voorval hen daadwerkelijk gekost heeft. De verborgen tegenvallers, zoals extra telefoonkosten die vaak pas aan het einde van de maand binnenkomen, worden nu vaker meegenomen in de claim. Een andere verklaring voor de uitdijende schadelast is het kunstmatig vergroten van de claim. Bestond een dvd-collectie uit dertig films, dan worden bij diefstal veertig stuks als vermist bij de verzekeraar ingediend.

Fraude
De meeste verzekeringsmaatschappijen willen bij een inbraak weten of de klant aangifte gedaan heeft en of hij de bonnetjes van de gestolen spullen nog bezit. Niet elke verzekeraar vraagt die bonnetjes ook daadwerkelijk op. Een opgepompte schade wordt daarom niet altijd opgemerkt.  Maar het risico dat de fraudeur toch tegen de lamp loopt, is wel degelijk aanwezig.

De gevolgen voor de verzekeringnemer kunnen dan behoorlijk verstrekkend zijn. Een fraudeur kan zelfs een strafblad krijgen, omdat verzekeringsfraude in Nederland een misdrijf is. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om een frauderende klant niet meer te verzekeren. Het wordt dan moeilijk voor de fraudeur om nog een andere aanbieder te vinden.

Via het Centraal Informatie Systeem houden verzekeraars elkaar op de hoogte van klanten die hen geprobeerd hebben op te lichten. Wie eenmaal bij dit meldpunt geregistreerd staat, zal bij voorbaat afgewezen worden bij een nieuwe verzekeraar, of hij zal een substantiële toeslag bovenop de normale premie moeten betalen. 

Klanten mondiger
Johan Waaijer, bestuursvoorzitter bij expertisedienst CED, merkt ook dat zijn schade-experts hogere schadeposten vaststellen per claim. Die constatering direct aan de crisis koppelen kan hij niet. De schade die door het winterse weer is ontstaan heeft hoge kosten opgeleverd voor de verzekeraars, waardoor het beeld over het jaar heen is vertroebeld. Wel signaleert hij een andere trend. "Klanten worden steeds mondiger. Ze zijn beter op de hoogte van de polisvoorwaarden en weten daarom goed wat de mogelijkheden zijn om te claimen."

Premiestijging
De hogere schadelast heeft zich vooralsnog niet vertaald naar hogere premies. De omvang van alle uitgekeerde schades groeit jaarlijks met ongeveer 4 procent. De gemiddelde premiestijging blijft daar met 3,7 procent zelfs wat bij achter. Toch zal een constant stijgende schadelast uiteindelijk uitkomen bij de consument. Flink hogere premies zijn daarom in de toekomst niet ondenkbaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie