Nieuws

Hypotheekrente omlaag!

Concurrentieslag hypotheekmarkt verwacht

vrijdag 5 februari 2010
Hypotheekrente omlaag!

Vanwege onzekerheden in de economie is de kapitaalmarktrente de laatste tijd wat aan het dalen. Banken leken vanwege de tijdens de kredietcrisis opgelopen schade nog niet erg geneigd om die daling in de hypotheekrentetarieven door te berekenen. De hypotheektarieven van de meeste banken liggen dus op een relatief hoog niveau. De Franse Bank National de Paris, in Nederland beter bekend als BNP, fungeert momenteel echter als querilant onder de banken. BNP probeert een poot in de Nederlandse hypotheekmarkt te krijgen en drukt als eerste de rente voor de meest gangbare A-merk hypotheken naar beneden.

BNP geeft daarmee het sein voor een concurrentieslag in het tweede kwartaal. Veel hypotheekbanken hebben de afgelopen jaren fors terrein verloren. De kredietcrisis heeft stevige klappen uitgedeeld. Vanwege de zware verliezen hebben banken en verzekeraars de rentetarieven voor hypotheken aan de hoge kant moeten houden. Dat heeft hen gedurende korte tijd wel extra rente opgeleverd, maar een zwaar verlies in hypotheekomzet. Nu BNP met lage tarieven de Nederlandse markt wil veroveren, verwachten insiders dat ook de Nederlandse banken hun rente zullen laten dalen.

Rentedaling tijdelijk
De periode waarin banken de rente zullen verlagen zal maar kort zijn. Centrale banken zullen, als het dit jaar beter gaat met de economie, in de laatste vier maanden van het jaar wereldwijd een start maken met het langzaam verhogen van de rente. Hiermee proberen zij het geld terug te halen dat zij de afgelopen jaren, als antwoord op de kredietcrisis, in de economie hebben geïnvesteerd. Die stap zal indirect een negatieve invloed hebben op de hypotheekrente.

Vijf jaar rentevast zeer goedkoop
Voorlopig lijkt er echter een mooi voorjaar aan te breken. BNP verlaagde recent de rente voor een hypotheek met een tien jaar vaste rente naar 4,75 procent (op basis van Nationale Hypotheek Garantie - NHG - dus tot € 350.000,-). De gemiddelde rente voor hypotheken in Nederland bedroeg enkele weken geleden nog 5,18 procent (bron Kadaster). BNP verlaagde de hypotheekrente met een vijf jaar vaste rentetermijn zelfs naar 4,25 procent. Hiermee komt deze bank weer aardig in de buurt van de lage rentetarieven van 2005. De vijfjaarstermijn is in vergelijking met voorgaande jaren erg goedkoop. In de afgelopen tien jaar lag het verschil tussen de rente voor vijf jaar en voor tien jaar namelijk op 0,2 á 0,3 procent. Inmiddels ligt dat verschil bij BNP op 0,5 procent. Bij sommige banken is het verschil nog groter, maar daar liggen de basistarieven hoger dan bij BNP.

Combi-hypotheek
De tarieven van de Franse bank liggen over de hele linie aan de lage kant. Want ook het tarief voor een hypotheek met een 20 jaar vaste rente is veruit de laagste van het land: 5 procent (NHG). De dichtstbijzijnde A-merk hypotheek is die van Aegon die voor 20 jaar een rente van 5,4 procent vraagt. Wel zit er bij BNP een klein addertje onder het gras: BNP vraagt naast de rente nog € 10,- administratiekosten per maand. Op een hypotheek van € 350.000,- heeft dit overigens slechts een effect van 0,035%, waardoor de vijfjarige hypotheekrente in feite geen 4,25 procent bedraagt maar 4,285 procent. Daarmee blijft BNP nog veruit de goedkoopste hypotheek.

De enige A-merk hypotheken die in de buurt komen zijn die van Nationale Nederlanden en Bank of Scotland, beide met 4,4 procent. Bank of Scotland zit overigens erg laag met haar variabele rente. Deze bedraagt bij BoS slechts 2,8 procent, waardoor een combinatiehypotheek waarbij een deel wordt vastgelegd op variabele rentecondities en een deel op basis van een vijf jaar vaste rente ook zeer voordelig kan uitpakken.

Door de lagere rente en de lagere woningprijzen is het komende voorjaar een aanzienlijk betere periode om een woning te kopen dan de afgelopen twee jaar. Voor een gemiddelde woning met een volledige hypotheek over de koopsom en de kosten is nu de laagste verkrijgbare maandelijkse netto rentelast voor een A-merk hypotheek € 526,48. Nog maar anderhalf jaar geleden lag de laagst mogelijk netto rentelast voor een gemiddelde woning op € 739,68. De rentelasten zijn in die periode dus bijna dertig procent lager geworden. Er is dus nogal wat veranderd in de woningmarkt. Juist omdat de woningprijzen hun diepste punt lijken te hebben bereikt en de renteverwachtingen voor het eind van 2010 minder florissant zijn, is het aantrekkelijk om de komende weken de woningmarkt weer op te gaan.

Voor nadere info over de laatste mouvementen op de woning- en hypotheekmarkt kan eventueel de digitale antwoordkaart gebruikt worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie