Nieuws

Premie zorgverzekering omhoog bij ongezonde leefstijl?

Meer betalen met hoger inkomen

vrijdag 29 januari 2010
Premie zorgverzekering omhoog bij ongezonde leefstijl?

Het opsteken van een sigaret of het bovenmatig consumeren van fastfood  is ongezond . Dat is geen openbaring. Ook voor de portemonnee krijgt een ongezonde leefstijl steeds meer gevolgen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) stelt in een conceptadvies voor om de premie voor de zorgverzekering te baseren op de leefstijl van de verzekerde. Het conceptadvies maakt discussie los over het solidariteitssysteem waarbij iedereen evenveel betaalt voor dezelfde zorg. De voorzitter van de RVZ, Rien Meijerink, is het tijd voor verandering. ''Mensen willen niet langer betalen voor het ongezonde gedrag van hun buren'',  zo stelt hij. Is het eind van het solidariteitssysteem in zicht?

Niet alleen op verzekeringsgebied wordt zichtbaar dat mensen verantwoordelijk gesteld worden voor hun eigen levensstijl. Zo rekent een toenemend aantal vliegmaatschappijen hogere kosten wanneer de reiziger niet in één vliegtuigstoel past. Dit geldt overigens ook wanneer het overgewicht van de passagier niets te maken heeft met zijn of haar leefstijl. Wie het daar niet mee eens is kan echter op zoek gaan naar een andere luchtvaartmaatschappij. Dit in tegenstelling tot bij de zorgverzekering, die iedere Nederlander verplicht dient af te sluiten en waarbij verzekeraars een acceptatieplicht hebben.

Lastig uitvoerbaar
De RVZ wil dat patiënten zelf gedeeltelijk opdraaien voor een ongezonde  leefstijl. Een sterk argument voor hiervoor is het feit dat van de totale ziektekosten in 2009 meer dan een derde direct te herleiden valt naar een ongezond leven. Een dergelijke opzet stuit echter tegen praktische bezwaren. Zo zal bepaald moeten worden men precies verstaat onder een gezonde levensstijl. Is het bijvoorbeeld nodig om lid te zijn van de sportschool of heeft iemand die dagelijks naar zijn werk fietst ook voldoende lichaamsbeweging om in de 'gezond categorie' te vallen? En hoe wordt dit gecontroleerd?

Mensen met een hoog inkomen betalen meer?
Een andere maatregel om de zorg betaalbaar te kunnen houden, is het rekenen van een inkomenafhankelijke premie. Naast een vast basisbedrag is een deel van de premie voor de zorgverzekering in dat geval afhankelijk van het inkomen.

Zowel minister Klink als diverse grote zorgverzekeraars zien weinig in het advies om de premie voor de zorgverzekering te laten afhangen van iemands leefstijl. Waar wordt de grens getrokken en komt de solidariteit tussen jong en oud, of arm en rijk op de tocht te staan? Vast staat dat minister Klink maatregelen moet treffen om de kosten van de zorg te kunnen blijven dragen. Als het aan de RVZ ligt, wordt het bezoek aan de Mac Donald's in ieder geval een zeldzaam uitstapje.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie