Nieuws

Is Brand New Day echt goedkoper?

Nieuw initiatief voor pensioenen, hypotheken en beleggingen

donderdag 7 januari 2010
Is Brand New Day echt goedkoper?

Aan zelfvertrouwen hebben de oprichters van Brand New Day geen gebrek. Met een nieuwe onderneming gaan Kalo Bagijn en Thierry Schaap de strijd aan met verzekeraars. Eerder richtten zij met de oprichting van Binck hun pijlen op de banken. De ondernemers profileren zich als moderne Robin Hoods onder de financiële instellingen. Niet het eigen gewin staat voorop maar de drang naar een positieve verandering. Een streven dat luidkeels wordt uitgedragen in een prikkelende reclamecampagne. In de vaak wat kleurloze financiële wereld is Brand New Day in ieder geval een verfrissende nieuwkomer. Wegwijs onderzoekt in hoeverre de mooie woorden ook waargemaakt kunnen worden en of de consument daadwerkelijk beter uit is bij onder meer het opbouwen van pensioen.

Op de website van Brand New Day staat een voorbeeld van iemand die 35 jaar € 500,- bruto per maand opzij legt voor het opbouwen van pensioen. Afgezien van de vraag of de hoogte van het bedrag realistisch is, wordt onderstaand duidelijk dat op de vergelijking het een en ander valt af te dingen.

Delta Loyd wint
Brand New Day pretendeert na 35 jaar aan pensioenopbouw een eindkapitaal te bieden dat 150.000 hoger ligt dan bij onder meer Aegon en ASR. Dit komt, aldus de nieuwkomers, door lage kosten die worden gerekend voor het beheer van de pensioeninleg. In de onderstaande voorbeelden is het echter juist Aegon die goed mee kan komen. Delta Loyd weet op langere termijn zelfs te winnen.

Per maand opbouwen of in één keer
Wie een kapitaal wil opbouwen voor zijn pensioen kan hiervoor iedere maand een bedrag inleggen. Een andere optie is het storten van een zogenaamde koopsom, waarbij in één keer een bedrag wordt voldaan. Met de inleg van de pensioengelden kan de pensioenuitvoerder beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Ook kan de deelnemer simpelweg sparen bij de pensioenaanbieder.

Rekenvoorbeeld
Het maandelijks inleggen van 157 euro zorgt bij het obligatiefonds van Brand New Day na 30 jaar voor het streefbedrag van € 100.113, tegen € 99.091 bij Aegon. Bij Aegon ligt het opgebouwde kapitaal na ook 30 jaar slechts een fractie lager dan bij Brand New Day. Daarbij moet echter vermeld worden dat het bij Aegon om een opbouw gaat met een spaarrente die nu zo laag is dat het rendement in de toekomst alleen maar hoger lijkt te kunnen worden. Dit in tegenstelling tot het obligatiefonds bij Brand New Day, waarbij het rendement afhankelijk is van de wisselende rente op obligaties.

Wie een koopsom inlegt van € 10.000, ziet dit bedrag bij het obligatiefonds van Brand New Day in 30 jaar toenemen tot het streefbedrag van € 28.734. Bij de verzekeraars Onderlinge 's-Gravenhage en Aegon levert dit bedrag respectievelijk € 28.595 en € 28.067 op. Wederom geldt dat het behalen eindkapitaal bij in ieder geval Aegon relatief zeker is.

Rendement op beleggingen
Bij het opbouwen van een pensioen waarbij de gehele inleg wordt belegd, kan met een lagere inleg een hoger eindkapitaal worden verkregen. In het afgelopen jaar is echter duidelijk geworden dat beleggingen echter ook minder waard kunnen worden. Veel verzekeraars brengen in verhouding tot Brand New Day relatief veel kosten voor beheer in rekening juist in de beginfase van de opbouw.  Bij  Brand New Day zijn de kosten weliswaar vast maar wanneer dit kapitaal groeit, stijgen ook de kosten relatief fors.

Al met al is Brand New Day een interessante nieuwkomer op financieel terrein. Ondanks het prijsvechter-imago geldt dat ook bij Brand New Day de boterham belegd moet worden. Wat dat betreft valt op dat het eerdere BinckBank in de beginperiode inderdaad voordeliger was dan andere aanbieders. Echter, beleggers kunnen inmiddels weer terecht bij andere partijen die voordeliger zijn. Kortom, of er inderdaad een nieuwe dag in de financiële wereld is aangebroken is maar de vraag. Het kan raadzaam zijn een onafhankelijk adviseur voor u nader te laten inventariseren wat de meest passende keus is in uw persoonlijke situatie. Meer informatie hierover vraagt u aan via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie