Nieuws

Wie betaalt wat bij vorst- en sneeuwproblemen?

‘Extra’ hotelovernachting claimen op reisverzekering

dinsdag 22 december 2009
Wie betaalt wat bij vorst- en sneeuwproblemen?

Nederland ligt bedekt onder een dikke laag sneeuw. Dat betekent niet alleen veel sneeuwpret maar helaas ook overlast. De Nederlandse Spoorwegen kunnen de problemen niet aan en laten reizigers stranden op diverse plaatsen. Auto's staan stil, krijgen ongelukken of raken beschadigd door sneeuw of ijs. Ook zal vorst of later intredende dooi bij diverse woningen lekkages veroorzaken. Bovendien sneuvelt er hier en daar een bril door een 'goed' geworpen sneeuwbal. In alle gevallen is het de vraag: wie betaalt de schade? U of uw verzekeraar?

Hieronder worden de meest voorkomende ongemakken in verband met de vorst en sneeuw opgesomd. De financiële consequenties van deze problemen kunnen groot of klein van aard zijn. In sommige gevallen compenseert de verzekeraar de schade. Hieronder leest u in welke gevallen dit zo is.

Op reis maar gestrand?
Als u op reis was maar niet meer thuis heeft kunnen komen, dan kunt u de extra kosten zoals van een hotelovernachting meestal verhalen op uw doorlopende reisverzekering. Ook kosten van een ingeschakelde taxi of extra maaltijd op locatie worden wellicht gedeeltelijk vergoed. Loopt u uw voorwaarden eens goed op na of informeert u bij uw verzekeringsadviseur. Vergeet hierbij niet dat een deel van de kosten waarschijnlijk valt onder het eigen risico.

Pech of auto wil niet starten?
Uw auto wil niet starten of houdt er onderweg mee op? Een goede pechhulpverlener heeft vervangend vervoer voor u klaarstaan. Bovendien wordt uw auto als het goed is ter reparatie meegenomen. Dit geldt echter niet voor alle pechhulpverleners. Lees de voorwaarden goed door of informeer bij uw pechhulporganisatie.

Schade aan auto door bevriezing
Sneeuw of ijs kan flinke lakschade aan de auto toebrengen. Helaas hebben de meeste verzekeraars deze schade uitgesloten op de autoverzekering. Dit betekent dat de kosten die hiermee gepaard gaan - zoals het opnieuw laten spuiten van (een gedeelte van) de auto - voor uw eigen rekening zullen komen.

Schade door ongeluk in sneeuw
Voor aanrijdingen in de sneeuw gelden de reguliere regels omtrent aanrijdingen. Raakt u dus in een slip door de sneeuw en raakt u daarbij andere voertuigen, dan bent u zelf aansprakelijk.

Lekkages als gevolg van sneeuw en ijs
Schade aan de woning als gevolg van sneeuw en ijs wordt gedekt door de woonhuisverzekering. De inboedelverzekering dekt ook schade aan goederen die in de woning worden beschadigd. Gaat het om een gebrek aan de woning waardoor al eerder schade is ontstaan, dan kan het zijn dat de verzekering niet uitkeert. Een verzekering geeft namelijk nooit twee keer een vergoeding voor hetzelfde.

Sneeuwballengevecht?
Ook door sneeuwpret kan een ongeluk gebeuren. Raakt een sneeuwbal u in het oog of oor en moet u daardoor een bezoek brengen aan het ziekenhuis, dan wordt de schade - indien mogelijk - verhaald op de sneeuwballengooier of diens ouders. Sneuvelt er ook nog een bril, dan kan ook de aansprakelijkheidsverzekering van diegene worden aangesproken. Deze aansprakelijkheidsverzekering biedt tevens dekking als een slee, sneeuwbal of ander object per abuis een auto of iets anders treft. Bij alle ongelukken geldt: bent u zelf voorzichtig genoeg geweest, dan dekt de verzekering de schade. Zo niet, dan komt de schade voor uw eigen rekening. Overigens zult u de schademaker zelf moeten aanspraken op diens aansprakelijkheid. De verzekeringsmaatschappij heeft immers de contactgegevens van diegene nodig om de schade te kunnen verhalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie