Nieuws

Wat te doen na een aanrijding?

Politie niet meer altijd nodig na een ongeluk

vrijdag 11 december 2009
Wat te doen na een aanrijding?

Een aanrijding op de openbare weg, op de snelweg of op een woonerf. Een aanrijding met een andere auto, voetganger of met een vangrail na een flinke glijpartij. Er zijn diverse manieren waarop er schade aan uw voertuig kan ontstaan. Diverse nieuwsinstanties meldden onlangs dat de politie niet meer langskomt voor een ongeluk waar alleen blikschade is. Klopt dit? Wanneer komt de politie dan nog wel? En wat dient u eigenlijk te doen als u het met de andere partij oneens bent over de aanrijding? Wegwijs vertelt wat te doen na een aanrijding.

A. U heeft een aanrijding en het is duidelijk wie er 'schuldig' is 
Rijd u eerst de auto naar een veilige plaats zodat u zichzelf of de andere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengt. Als u beiden ongedeerd bent, vult u samen een schadeformulier in. Vervolgens wordt dit formulier door u beiden ondertekend. U stuurt dit formulier naar uw verzekeringsadviseur of verzekeringsmaatschappij en meldt uiterlijk 24 uur na de aanrijding telefonisch of e-mail, dat u een ongeluk heeft gehad. De politie hoeft in dit geval niet ter plaatse te komen.

B. U bent betrokken bij een kettingbotsing
Omdat er bij een verkeersbotsing waarin meerdere auto's betrokken zijn niet altijd duidelijk is wie er schuldig is, dient u in geval van een kettingbotsing wel contact op te nemen met de politie. U vult in dit geval meestal twee schadeformulieren in. Eén met de persoon waar u tegenaan bent gereden en één met de persoon die van achteren tegen uw auto is aangereden. In het eerste geval bent u meestal 'schuldig'. In het tweede geval de achteropkomende auto. 

C. U heeft een lichte aanrijding maar bent het oneens met de tegenpartij over wie schuldig is
Ontstaat er in dit geval een onprettige situatie waarin irritaties zo hoog oplopen dat de veiligheid voor uzelf of uw mede-weggebruikers in het geding komt, dan kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met de politie. Blijft het slechts bij wat lichte onenigheid, dan kunt u een aantekening maken op het schadeformulier dat u het niet eens bent met de situatie zoals geschetst door de andere partij. U kunt in dat geval een eigen situatieschets maken. De adviseurs of verzekeraars zullen uiteindelijk moeten bepalen wie er gelijk heeft. 

D. U bent aangereden maar de schuldige auto is doorgereden
In dit geval vult u zelfstandig een schadeformulier in. Als u ook het kenteken niet heeft gezien, wordt de schade wellicht overgenomen door het Waarborgfonds. Deze keert uit als uw voertuig is beschadigd door een andere auto maar het schuldige voertuig onbekend is. U heeft in dat geval wel een eigen risico van 250 euro. Daarnaast dient u bij de politie aangifte te doen.

E. U heeft een fietser aangereden die vervolgens naar het ziekenhuis moet worden vervoerd
Bij een ongeluk waarbij iemand gewond is geraakt, moet altijd contact met de politie worden gezocht. Verder wordt op de 'normale' wijze een schadeformulier ingevuld. Dit kan, indien mogelijk, in een later stadium nog ondertekend worden door de persoon die letsel heeft opgelopen.

F. U heeft een ongeluk gehad. De bestuurder van de andere auto blijkt echter gedronken te hebben.
Indien er, naast het ongeluk, sprake is van de een overtreding dient de politie te worden geraadpleegd. In dat geval is er namelijk niet alleen sprake van een toepassing van het verzekeringsrecht (het zogenaamde privaatrecht) maar ook van strafrecht (publiekrecht).
Ondanks bovenstaande uitleg kan het onduidelijk zijn of er na een ongeval wel of geen politie nodig is. Stelregel is dat de politie niet nodig is wanneer er niemand gewond is, er geen onenigheid bestaat, het ongeluk niet zorgt voor het hinderen van de andere verkeersdeelnemers en er geen verkeersovertreding is gemaakt.

Bij het afhandelen van een schade kan het een groot verschil zijn of iemand direct bij een verzekeraar of via een verzekeringsadviseur is verzekerd. De verzekeraar behartig de belangen van de klant maar heeft ook een persoonlijk financieel belang. Een verzekeraar zal daarom meestal proberen zo min mogelijk uit te keren. Een verzekeringsadviseur heeft geen andere belangen dan het belang van de klant. Daarom zal een verzekeringsadviseur alles in het werk stellen om onjuiste claims te weerleggen en een schadevergoeding waar de gedupeerde recht op heeft, te verhalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie