Nieuws

Wat is er mis met het Amerikaanse zorgstelsel?

Barack Obama roemt Nederlands zorgstelsel

maandag 9 november 2009
Wat is er mis met het Amerikaanse zorgstelsel?

Wie verknocht is aan ziekenhuisseries als ER of Grey's Anatomy krijgt niet alleen een blik in de Amerikaanse operatiezaal maar ook een aardige indruk van de problemen binnen het Amerikaanse zorgstel. Patiënt A heeft onvoldoende geld voor de peperdure operatie, patiënt B weigert een operatie bij een bepaalde arts omdat die niet 'goed' zou zijn, arts C wordt aangeklaagd vanwege een fout en arts D doet een poging een kliniek voor onverzekerden te openen.

Er is iets mis met de zorg in de Verenigde Staten en aan president Obama de moeilijke taak om er een oplossing voor te vinden. Hiervoor wordt over de oceaan gegluurd naar Nederland want ook de Amerikaan zal het niet ontgaan zijn dat Nederland de lijst aanvoert van beste zorglanden van Europa. Wat is er mis in de United States?

1) Kosten
Amerikanen geven jaarlijks twee biljoen dollar uit aan zorg. Dit is 16% van alle uitgaven van de Verenigde Staten per jaar. In West-Europa bedraagt dit 8%. Nederland komt daar iets boven met 10%. Het totaalbedrag voor een Amerikaans gezin loopt, inclusief werkgeversbijdrage, op tot gemiddeld $ 13.000.

2) Amerikaanse ziekenhuizen zijn private ondernemingen
Ziekenhuizen in Amerika krijgen per verrichting betaald. Simpel gezegd: hoe meer röntgenfoto's, MRI-scans en kijkoperaties, hoe hoger de verdiensten. Het aantal MRI-scans in Amerika is dan ook dubbel zo groot als in Nederland.

3) Claimcultuur
De claimcultuur in Amerika is groter. Artsen willen aansprakelijkheid uitsluiten en doen daarom een extra onderzoek. In Nederland wordt een dergelijk onderzoek sneller overgeslagen

4) Onverzekerden
In de Verenigde Staten zijn veel meer onverzekerden dan in Nederland. Verzekeraars in Amerika hebben geen acceptatieplicht. Iemand met een omvangrijk ziekteverleden betaalt meer premie of krijgt helemaal geen verzekering.

Het grootste verschil is dat de overheid in Nederland een vinger in de pap houdt. Zo heeft de Nederlandse overheid de acceptatieplicht ingesteld voor verzekeraars, bepaalt de overheid wat er in de basisverzekering wordt opgenomen, houdt de overheid een sterk toezicht en verplicht de overheid ook de Nederlander om zich te verzekeren. In Amerika is deze regulering veel geringer. De huidige president Obama lijkt gecharmeerd van het Nederlandse stelsel waarin er een ogenschijnlijk gezond spanningsveld is tussen overheid en bedrijfsleven.

Ondanks de vele kritieken op de invoering van het nieuwe zorgstelsel krijgt voormalig minister Hoogervorst van volksgezondheid achteraf toch nog het schouderklopje dat hij verdiende. En klopje van niemand minder dan Barack Obama!

ocg

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie