Nieuws

Rabo dumpt Hypotheker!

Academica: “Je hebt Rabobank helemaal niet nodig”

dinsdag 29 september 2009
Rabo dumpt Hypotheker!

De Hypotheker heeft de bons gekregen van de Rabobank. Rabo accepteert daarmee geen hypotheekaanvragen meer van de grootste tussenpersoon van Nederland. Commercieel directeur Bas Millenaar is verbaasd over de houding van de Rabobank. Hij heeft de indruk dat de bank de Hypotheker als te bedreigend ervaart.  De Rabobank meent op haar beurt dat de Hypotheker tegenwoordig eerder het imago aanneemt zelf een hypotheekbank te zijn en ziet deze hypotheekadviseur derhalve als een concurrent.

Gevolg van deze nieuwe situatie is dat de Hypotheker niet meer in staat is om alle bestaande hypotheekvormen in Nederland aan de man te brengen. Via een interview op Rado 1 liet Millenaar desgevraagd weten dat de Hypotheker hierdoor volstrekt niet in moeilijkheden komt omdat het bedrijf in feite als een supermarkt voor hypotheken fungeert. Volgens Millenaar ligt er nu "slechts één geldverstrekker minder op het schap", maar er liggen er nog veel meer.

Rabobank niet nodig
Volgens de officiële lezing van de Rabobank "willen beide instellingen een langdurige financiële relatie met de klant opbouwen, hetgeen in de toekomst tot botsingen zou kunnen leiden".  Millenaar vindt die redenering grote onzin "en de meest idiote reden die je kunt bedenken om een samenwerking te stoppen".

Directeur Barthold Jongejan van Academica, hypotheekadviseur gericht op hbo'ers, academici en middelbaar en hoger personeel, meent dat zijn collega van de Hypotheker zich geen grote zorgen moet maken over het afhaken van de Rabobank als geldverstrekker. "Als onafhankelijk adviseur biedt je aan je klanten primair de hypotheken aan met de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Voor zover ik mij kan herinneren heeft de Rabobank daar de laatste jaren niet meer bij in de buurt gezeten. Je hebt de Rabobank dus helemaal niet nodig", aldus Jongejan.

Meer concurrentie
De actie van de Rabobank versus de Hypotheker geeft wel aan dat de concurrentie binnen de financiële wereld aan het toenemen is. Ondanks het feit dat de rentetarieven door de kredietcrisis een stuk hoger liggen dan normaal, is het renteniveau momenteel historisch gezien nog steeds laag. De laagste rente voor een hypotheek met een tien jaar vast rente ligt momenteel beneden de vijf procent, terwijl het historisch gemiddelde boven de zeven procent ligt. Steeds meer geldverstrekkers zijn zich na de grote klappen van 2008 aan het herpositioneren. Verwacht wordt dat aan het eind van het eerste kwartaal van 2010 de concurrentieslag losbarst.

Grote banken zijn duur
"Grote banken zoals Rabo, ABN Amro en ING behoren al jaren niet meer tot de goedkoopste geldverstrekkers voor hypotheken. De kleine geldverstrekkers zijn aanzienlijk voordeliger. De enige bekende naam die momenteel concurrerend is, is Fortis met zijn Voordeelhypotheek". Iemand die naar de Rabobank gaat, krijgt alleen advies over hypotheken van de Rabobank. Wie zich bij ons meldt, en dat is ook zo bij de Hypotheker, krijgt het totale palet van alle hypotheken in Nederland te zien, zo vervolgt Jongejan.

De Rabobank werkt de laatste tijd intensief samen met Interpolis. Beide bedrijven hebben belangen in elkaar. Wie bij de Rabobank binnenstapt voor een verzekering of hypotheek moet dus niet verwachten dat hij het advies krijgt dat het best bij zijn portemonnee past. Bij de Hypotheker en andere onafhankelijke advieskantoren mag je dat wel verwachten. Dat Rabobank vertrekt bij de Hypotheker  zou ook iets kunnen zeggen over de kwaliteit van de Rabohypotheken.  De vraag naar Rabohypotheken bij de Hypotheker was kennelijk niet zo groot  dat de Rabobank de Hypotheker als een interessante partij bleef zien.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie