Nieuws

Grote banken het duurst bij persoonlijke leningen

Verschil rente sparen en lenen groter

vrijdag 18 september 2009
Grote banken het duurst bij persoonlijke leningen

Nog steeds zijn ze veelvuldig op tv te vinden. Breed glimlachende dames die aangeven dat kijkers de verbouwing van de woning of de aanschaf van die prachtige meubels echt niet uit hoeven te stellen. Ook krap bij kas zitten is geen legitieme reden. Immers, geld kan gewoon geleend worden! Naast de glimlachende dame staat de wettelijk verplichte melding dat 'geld lenen geld kost'. Hoeveel dit precies kost, verschilt nogal bij banken. Uit een rondgang bij diverse aanbieders blijkt namelijk dat de tarieven fors verschillen. Opmerkelijk is dat met name grotere banken forse rentes in rekening brengen voor een persoonlijke lening. Dit terwijl de rente die de banken aan spaarders verstrekken juist sterk gedaald is.

Bij grotere banken betaalt de lener een forse rente. Wie € 10.000 leent en dit in 5 vijf aflost, betaalt daarvoor bij de Rabobank 10,4 rente op jaarbasis. Fortis zit hier met 10,5 licht boven. Dit betreft persoonlijke leningen met een vaste looptijd en een vast rentetarief.

Rente van 7 procent ook haalbaar
Specialistische aanbieders als Frisia en Becamm duiken onder de tarieven van de grootbanken. Echter, moedermaatschappij  DSB is onderhand 'vaste gast' bij consumentenprogramma's als Radar. Dit als gevolg van de vermeende klantonvriendelijke handelswijze van de bank. Het is dan ook verstandig om voor het aangaan van een lening goed de voorwaarden door te nemen en te controleren wat bijvoorbeeld de boeterente is bij bijvoorbeeld het vervroegd aflossen van de lening. Ook bij andere, relatief kleine aanbieders is een rentetarief van rond de 7 procent haalbaar.

Rente leningen volgt spaarrente niet
Wie geen geld heeft, kan dit ook niet uitlenen aan anderen. Dit principe geldt ook voor een bank. Eén van de mogelijkheden die een bank heeft om aan geld te komen is het vergaren van spaargeld. De spaarrente is bij grote banken als ING, ABN en de Rabobank sterk gedaald en schommelt rond de 2,5 procent in het geval waarbij spaargeld vrij opneembaar is. Waar echter de spaarrente hard is gedaald, volgt de rente op persoonlijke leningen dit patroon niet of nauwelijks. Zeker de grotere banken profiteren van het verschil tussen de kosten die maakt worden om geld te verkrijgen en de opbrengsten uit leningen.

Campagne ''Geld lenen kost geld''
Bij het lenen van geld wordt rente in rekening gebracht. Deze rente vormt de verdiensten van de geldverstrekker. Dit lijkt een open deur. Toch moeten geldverstrekkers sinds 1 april bij reclame-uitingen de melding 'Let op! Geld lenen kost geld!' plaatsen. Kredietverstrekker Afab meldt minder geld uit te lenen als gevolg van deze door de overheid ingestelde maatregel. De gemiddelde lening is bij deze aanbieder met 4,7 procent gedaald naar € 22.285. Vorig jaar bedroeg dit € 23.328. Het is echter de vraag of het in deze roerige tijd de enige reden is.

Via de digitale antwoordkaart op Wegwijs kan meer informatie aangevraagd worden over de in uw situatie meest voordelige geldverstrekker die in uw situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie