Nieuws

Onderverzekering: wat is dat precies en wat kan ik er tegen doen?

vrijdag 21 augustus 2009
Onderverzekering: wat is dat precies en wat kan ik er tegen doen?

Vaak wordt er in een reclame van verzekeraars gerept over het fenomeen onderverzekering. Ook adviseurs bespreken het onderdeel als er een advies wordt uitgebracht. 'Zorg ervoor dat u niet onderverzekerd bent. Dit kan u duizenden euro's kosten!'. Wat is onderverzekering en klopt het dat onderverzekering ervoor kan zorgen dat u extra diep in de buidel moet tasten na een schade?

Onderverzekering kan voorkomen bij verzekeringen waarbij u zelf invloed heeft op de hoogte van het verzekerde bedrag. Voorbeelden hiervan zijn standaardverzekeringen zoals de inboedelverzekering of de woonhuisverzekering. Maar ook bij een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering kan onderverzekering een rol spelen.
Een te laag verzekerd bedrag is waar het bij onderverzekering om draait. Onderverzekering bij een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering zijn het gemakkelijkst uit te leggen. Bij beide verzekeringen wordt er een bedrag uitgekeerd aan een specifiek gekozen nabestaande na het overlijden van degene waarvoor de verzekering gold. Dit bedrag moet voldoende zijn om respectievelijk de kosten van de begrafenis te kunnen voldoen of om de maandelijkse lasten te kunnen blijven betalen die door het wegvallen van het inkomen van de verzekerde - veelal de partner - nog steeds betaald moeten blijven worden. Wie zich te laag verzekert, kan in financiële problemen geraken.

Bij een inboedel- of woonhuisverzekering werkt het net wat ingewikkelder. Bijvoorbeeld bij een inboedelverzekering. Doordat je ouder wordt of doordat een partner in de woning intrekt, stijgt de waarde van je inboedel, ofwel het totaal aan spullen in de woning. Als deze stijging niet doorgegeven wordt aan de verzekeringsmaatschappij kan er een situatie van onderverzekering ontstaan. Als er vervolgens een brand uitbreekt in de woning en een schade-expert komt de hoogte van de schade vaststellen, bekijkt deze expert ook gelijk of de waarde van de verzekering overeenkomt met de werkelijke waarde van de inboedel in de woning. Zo nee, dan zal niet de volledige schade worden uitgekeerd.

Voorbeeld: Jan en Marie zijn recent gaan samenwonen. De inboedel van Jan was € 30.000,- waard. Marie bracht extra spullen ter waarde van € 20.000,- in de woning. Jan is echter vergeten om dit aan de verzekeringsmaatschappij door te geven. Een omgevallen kaars veroorzaakt een kleine brand in de woning. De gordijnen, bankstel, salontafel alsmede een deel van het laminaat zijn beschadigd. Totale schade: € 7.000,-. Omdat echter de waarde van alle goederen in de woning was opgelopen naar € 50.000,- maar de waarde op de verzekeringspolis van Jan € 30.000 bedroeg, zal niet de gehele schade worden uitgekeerd maar slechts  € 30.000,- / € 50.000,- x € 7.000,- = € 4.200,-. Jan en Marie krijgen dus € 2.800,- minder uitgekeerd dan wat hun werkelijke schade is.

Een situatie van onderverzekering kan zorgen voor een flinke teleurstelling maar ook frustratie over het feit dat 'de verzekeraar zo weinig heeft uitgekeerd'. Omdat de brand of het overlijden op zichzelf al een emotionele gebeurtenis is, zorgt een extra financiële teleurstelling daarom voor een onwenselijke situatie. Zorg er dus voor dat u de verzekerde waarde van bovengenoemde verzekering regelmatig controleert en bijstelt indien nodig.

Via Wegwijs is het mogelijk om kosteloos de verzekerde waarde van uw verzekering te laten toetsen. Een verzoek hiertoe kunt u doen via de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie