Nieuws

Marktrente lager - Hypotheekrente hoger

Aantrekkelijke goedkope hypotheek met plafondrente

vrijdag 28 augustus 2009
Marktrente lager - Hypotheekrente hoger

Tijdens de vakantie hebben veel mensen even het zicht verloren op de actuele woningmarktsituatie en de gang van zaken met de hypotheekrente. Op de woningmarkt is weinig veranderd. Veel huizen raken nog steeds niet verkocht. Met de hypotheekrente is echter wel iets veranderd. De internationale kapitaalmarktrente is sinds eind juni aan het dalen. De hypotheekrente, die voor een groot deel gebaseerd is op deze kapitaalmarktrente, is echter stiekempjesweg gestegen. Inventieve banken ontwikkelen hierdoor nieuwe hypotheken met een verrassend lage rente.

Eind augustus staat de tien jaar vaste kapitaalmarktrente op een niveau rond 3,5 procent.  In juli 2005 werd een vergelijkbare kapitaalmarktrente gemeten van 3,02 procent. Dat was de laagste kapitaalmarktrente sinds het jaar 1871. Je kunt dus niet zeggen dat de huidige kapitaalmarktrente erg hoog is. Ook het huidige renteniveau behoort tot de laagste renteniveaus van de laatste twee eeuwen.

Veel renteopslag
Toen de kapitaalmarktrente in juli 2005 op 3,02 procent stond, werd door de bank met het scherpste rentetarief een rente van 3,45 procent voor een hypotheek met een tien jaar vast tarief berekend. De door de bank doorberekende renteopslag bedroeg toen dus 0,43 procent. Nu eind augustus 2009 de kapitaalmarktrente 3,5 procent bedraagt, vraagt de scherpst in de markt staande hypotheekbank een rentetarief van 5,25 procent (tien jaar vast) . De renteopslag bedraagt anno 2009 dus maar liefst 1,75 procent.

Banken verschuilen zich achter de redenatie dat het verstrekken van een hypotheek aan een huiseigenaar anno 2009 meer risico oplevert dan anno 2005 en dat er dus meer risico-opslag (opslagrente) is vereist.  Dat dit geen reële veronderstelling is, weten de geldverstrekkers natuurlijk ook wel, maar het is natuurlijk veel lastiger om de consument te vertellen dat zij meer winst willen maken vanwege de grote geldverslindende blunders die zij in het recente verleden hebben gemaakt met het inschatten van risico's  . Daarbij gaat het over het algemeen over het slecht inschatten van de risico's van uit het buitenland (lees de VS) overgenomen hypotheekpakketten.

Huidige laagste en hoogste rentetarieven
Hoewel rentetarieven dagelijks wijzigen, kan gezegd worden dat de laagste rente voor degelijke hypotheken momenteel zijn (op basis van Nationale Hypotheek Garantie): 2,9 procent voor een hypotheek met een per maand variabele rente (Aegon en Delta Lloyd), 3,85 procent voor 1 jaar vast (Delta Lloyd), 4,5 procent voor 5 jaar vast (Reaal en Zwitserleven), 5,25 procent voor 10 jaar vast (Aegon), 5,5 procent voor 15 jaar vast (BNP), 5,55 procent voor 20 jaar vast en 5,7 procent voor 30 jaar vast (Aegon). Bij de meeste vaste looptijden winnen de verzekeraars het momenteel dus van de banken.

De hoogste rentetarieven zijn overigens: Variabel: 5,2 procent (Reaal), 1 jaar vast: 5,6 procent (ASR), 5 jaar vast: 5,3 procent (ABNAmro), 10 jaar vast: 6 procent (ABNAmro), 15 jaar vast: 6,6 procent (Woonfonds), 20 jaar vast: 6,75 procent (Woonfonds), 30 jaar vast: 6,8 procent (Woonfonds). Uit navraag blijkt dat er nog steeds veel consumenten zijn die bij deze dure geldinstellingen een hypotheek sluiten. Veel mensen zitten dus te slapen, zijn bang om te verkassen of zijn extreem behoudend ten koste van hun eigen portemonnee. Bij een gemiddelde hypotheek (circa € 250.000,-) kan het verschil in rentelasten tussen een goedkope en een dure geldverstrekker op jaarbasis oplopen tot maar liefst € 5.750,-.

Goedkopere Rentebalanshypotheek
Nu de hypotheekrente t.o.v. de kapitaalmarktrente erg hoog staat, zijn er natuurlijk ook hypotheekverstrekkers die kansen zien. Zo heeft de SNS-bank eens gekeken naar vergelijkbare situatie in het verleden en heeft als gevolg daarvan de Rentebalanshypotheek van stal gehaald. De SNS noemt deze hypotheekvorm de Plafondrentehypotheek. Het is een hypotheek waarbij de rente is gebaseerd op het lage variabele tarief. Mensen beginnen met een hypotheek tegen een maandelijks variabele rente, waarbij de geldverstrekker de angst heeft weggenomen dat die variabele rente wel eens torenhoog zou kunnen worden. Op het moment dat de variabele rente een van tevoren vastgesteld plafond dreigt te passeren wordt de rente vastgeklikt op de vastgestelde plafondrente.

SNS verstrekt op dit moment twee mogelijkheden: een 5 en een 10 jaar vaste plafondrente. Bij bijvoorbeeld een 10 jaar vaste plafondrente begint de huiseigenaar met een variabele rente van 4,7 procent (per ). Deze variabele rente kan per maand dalen of stijgen. In een slecht geval blijft de variabele rente een poos achtereen stijgen. Als gevolg daarvan zouden de maandlasten van de consument ook stijgen. Die lasten stijgen echter niet meer wanneer de variabele rente in opwaartse richting het van tevoren vastgestelde plafond van 5,6 procent doorbreekt. Op dat moment wordt de rente gefixeerd op 5,6 procent. Daalt de variabele rente later weer tot onder het niveau van 5,6 procent dan wordt die fixatie weer losgelaten en worden de maandlasten weer lager, tot het moment dat de rente het plafond later weer zou doorbreken.

Het verleden heeft uitgewezen dat dit type rentebalanshypotheken onder vergelijkbare omstandigheden zeer populair waren. Verwacht wordt dan ook dat ook andere geldverstrekkers de rentebalanshypotheek weer zullen invoeren, waarna op dat terrein prijsconcurrentie zal ontstaan. Nadere info over de rentebalanshypotheken kan worden aangevraagd middels de digitale antwoordkaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie