Nieuws

Verhoogde NHG geldt niet bij oversluiten hypotheek

Overheid zeer laat met nieuwe spelregel

maandag 20 juli 2009
Verhoogde NHG geldt niet bij oversluiten hypotheek

Het maximale bedrag waarvoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gesloten kan worden is tijdelijk verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Deze verhoging geldt tot 1 januari 2011 en is door de overheid ingesteld om de verkoop van woningen te stimuleren. Ook mensen die al een hypotheek hebben kunnen deze onder bepaalde voorwaarden verruilen voor een hypotheek met NHG. Echter, in dat geval blijft wel de oude grens van € 265.000 euro gelden.  Deze beperking is door de overheid rijkelijk laat gecommuniceerd en zorgt voor veel onduidelijkheid bij zowel huizenbezitters als hypotheekverstrekkers.

In de periode voor de verhoging van de NHG-limiet was de regel dat woningeigenaren een reeds bestaande hypotheek konden oversluiten naar een hypotheek met NHG. Wel diende er sprake te zijn van een 'kwaliteitsverbetering' van de woning. De term verbetering was echter vrij rekbaar en zo ontstond de zogenaamde 'deurbelhypotheek', waarbij het bevestigen van een nieuwe deurbel al voldoende aanleiding gaf voor een NHG-hypotheek.

Niet goed over nagedacht
Minister van der Laan maakte pas halverwege juli bekend dat bij het oversluiten van een hypotheek de oude NHG-limiet van kracht blijft. Dit terwijl al op 19 juni de tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie openbaar werd gemaakt. Het heeft er dan ook schijn van dat pas na de bekendmaking is nagedacht over de gevolgen die de tijdelijke verhoging van de NHG-limiet heeft op het oversluiten van hypotheken.

Lopende aanvragen wel toegestaan
Banken worden nu gesommeerd om ''terughoudend'' te zijn met oversluitingen tussen de 265.000 en 350.000 euro. Wat precies onder terughoudend wordt verstaan is niet geheel duidelijk. Huiseigenaren die al een aanvraag tot oversluiten hebben ingediend kunnen opgelucht ademhalen. Aanvragen voor hypotheken tussen de 265.000 en 350.000 euro worden tot 17 september 2009 in behandeling genomen. Wie snel is met het doen van een aanvraag tot oversluiten, heeft volgens de voorwaarden die momenteel gelden ook nog recht op NHG bij een kwaliteitsverbetering van de woning. Minister van der Laan overweegt de regels te wijzigen door in de toekomst minimumeisen te stellen aan de verbetering van de woning.

Waarom oversluiten naar NHG-hypotheek?
Het switchen naar een NHG-hypotheek kan interessant zijn vanwege het rentevoordeel dat banken verstrekken. NHG biedt banken meer zekerheid en de rentekorting die als ruil daarvoor wordt verstrekt, loopt op tot 0,6 procent per jaar gedurende de gehele looptijd. Wel zijn er ook kosten aan het oversluiten verbonden. Wanneer de huidige rente van hypotheekverstrekker lager is dan dat van de bestaande hypotheek, is de kans groot dat de bank een boeterente in rekening brengt. Dit als compensatie voor de rente die de bank misloopt. Daarentegen kan de NHG-rentekorting, eventueel in combinatie met een lagere hypotheekrente, uiteindelijk toch voordelig uitpakken.

Met het beperken van de NHG-grens bij het oversluiten van een hypotheek geeft de overheid geen blijk van een vooruitziende blik. Ook bij de invoering van de verhoging was immers al duidelijk dat het oversluiten van een hypotheek naar een NHG-hypotheek voordelen op kan leveren. Huiseigenaren die meer willen weten over de mogelijkheden van een NHG-hypotheek kunnen via de digitale antwoordkaart op Wegwijs meer informatie aanvragen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie