Nieuws

Hagelslag valt onder reisverzekering, laptop niet!

Nederlander neemt hagelslag, kaas en laptop mee op reis

maandag 20 juli 2009
Hagelslag valt onder reisverzekering, laptop niet!

Volgens een persbericht van All Secur neemt bijna de helft van de Nederlanders (41%) Hollandse etenswaren mee wanneer zij met de auto op vakantie gaan naar het buitenland. Oer-Hollandse producten zoals kaas, hagelslag en drop mogen tijdens de autovakantie niet ontbreken. Een nieuwe trend is ook dat steeds duurdere artikelen, zoals dvd-spelers, mobieltjes en I-pods tot de standaard vakantie-uitrusting behoren. Echter, deze spullen zijn niet altijd gedekt op de reisverzekering.

De voorbereidingen van de vakantiegangers beperken zich niet tot het hamsteren van etenswaren. Zo gaat ruim de helft (58%) voorafgaand aan een buitenlandse reis naar de garage om de auto te laten keuren. Bijna de helft van de Nederlanders gaat de dag voor vertrek extra vroeg naar bed (46%). Bij ruim de helft (74%) liggen de verzekeringspapieren al standaard in de auto. Bijna alle Nederlanders (88%) geven aan goed verzekerd op vakantie te gaan.

Kwart neemt laptop mee op vakantie
Ondanks het feit dat de oer Nederlandse hagelslag voor velen niet te versmaden is, is de kans dat in hartje Frankrijk een pak hagelslag wordt gestolen klein. Mocht het desondanks toch gebeuren dan  is de schade te overzien. Uit het onderzoek blijkt echter dat maar liefst 25 procent van de Nederlandse vakantiegangers een laptop meeneemt, evenals andere 'kostbare' spullen als telefoons en MP3-spelers. Tegenwoordig neemt 29 procent van de gezinnen een portable DVD-speler mee.

Verzekering dekt niet alles
Wanneer een telefoon, I-pod of laptop beschadigd raakt of gestolen wordt tijdens de vakantie is het niet vanzelfsprekend dat deze (volledig) vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappij. Waar aan consumentenelektronica vaak een vergoedingslimiet wordt gesteld, geldt bij laptops in veel gevallen dat deze niet onder de standaard dekking vallen. Wie zijn laptop toch wil verzekeren, kan hiervoor een aparte verzekering afsluiten. De kosten hiervoor bedragen, uiteraard afhankelijk van het type laptop, ongeveer € 25 euro per jaar.

Allianz weet het zelf niet
De verzender van het persbericht, All Secur, biedt geen reisverzekeringen aan. De moedermaatschappij van het bedrijf, Allianz, wel. Wegwijs belde met de vraag wat er zoal onder de dekking valt en hoe de onderneming omgaat met de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf. Na het spreken van diverse medewerkers was er bij heel Allianz Nederland echter niemand in staat om een goed antwoord te geven op de vraag wat er gebeurt als bijvoorbeeld een laptop uit een gesloten tent wordt gestolen. Merkwaardig, want als het goed is wordt aan Wegwijs hetzelfde verteld als aan klanten die op korte termijn op vakantie gaan en willen weten waar ze aan toe zijn. En om nu de vakantie uit te stellen tot er een 'deskundige medewerker' beschikbaar is gaat wellicht wat ver...

Bij Univé werd specifieker op het onderwerp ingegaan. Zo valt een laptop bij de standaard reisverzekering van Univé voor € 500,- onder de dekking. Mits de verzekerde kan aantonen dat de laptop buiten zijn verantwoordelijkheid om is beschadigd of gestolen. Wanneer deze bijvoorbeeld wordt ontvreemd uit een afgesloten tent wordt per geval bekeken in hoeverre er een verhoogde kans was op diefstal. 'Wanneer de hele camping weet dat een kampeerder een laptop bij zich heeft, kan deze beter niet onbeheerd worden achtergelaten. Ook niet in een afgesloten tent', aldus de medewerker van Univé. Bijzonder grote kans dus dat de verzekeraar zich zal beroepen op deze 'mits' in de polisvoorwaarden. 

Bij de reisverzekering van National Academic staat een laptop niet op de standaard vergoedingenlijst. Echter, deze reisverzekering is met een jaarpremie van € 87,50 de voordeligste van Nederland (peildatum mei 2009) en bevat standaard dekking voor wintersport, duiken en een wereldservice. Na National Academic volgen  ABN AMRO met een jaarpremie van  € 100,22 en Univé met € 113,26. Misschien toch zinvol om die extra € 25,- te betalen voor het meeverzekeren van de laptop!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie